Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024

Un informe del CAC consuma l’escàndol de la presència de partits als mitjans catalans

|

- Publicitat -

Pedro Sánchez i Mariano Rajoy lideren la franja de gener a TV3 per davant de Carles Puigdemont

Al contrari de tot el que pugui defensar l’unionisme i els mitjans de la caverna, el procés independentista català, les opinions dels polítics que la defensen no han estat objecte d’interès pels mitjans catalans, tant com sí ho ha estat Pedro Sánchez, que és el polític que ha obtingut una quota de pantalla en intervencions més gran durant el mes de febrer als informatius de TV3. Darrere seu hi trobem Mariano Rajoy, Carles Puigdemont, Rivera, Iglesias i Colau. En aquesta llista en la qual també s’hi pot trobar Miquel Iceta, Ada Colau, Albiol o Esperanza Aguirre, no hi apareix cap polític ni d’ERC ni de la CUP. La llista la tanca l’expresident Mas en qualitat de membre de CDC.

Publicitat

El silenci dels mitjans a Madrid

El mitjans unionistes es queden sense arguments a l’hora de dir que a Catalunya només es parla del procés, o només s’hi expressen els mitjans independentistes. Aquesta és una dinàmica demagògica que també havia començat a practicar Catalunya Sí que Es Pot ha començat a quedar desmentida després del CAC. La pluralitat tant als informatius com a les tertúlies és molt evident als mitjans públics catalans, on sempre hi podem trobar la presència d’opinions o intervencions des de l’espanyolisme, no en va, l’informe del CAC avala aquesta realitat que no es produeix al conjunt de l’Estat espanyol on, malgrat el pes polític del debat independentista, els mitjans s’entesten a silenciar d’una manera gairebé delictiva.

La presència dels partits polítics és igualment significativa durant els mesos de gener i febrer als informatius de la televisió pública del país. La llista l’encapçala el Partit Popular –sumant-hi les intervencions del PPC-, seguit del PSOE –sumant-hi les del PSC-, de Podem, de CDC, d’ERC, d’ICV i de la CUP. La llista es completa amb Barcelona en Comú, Demòcrates de Catalunya, EUIA –que suma les intervencions d’IU-, Catalunya Sí Que Es Pot –els independents- i Junts Pel Sí –també els independents. En total, entre els informatius del migdia i del vespre dels dos mesos TV3 va dedicar prop d’una hora i tres quarts a parlar dels partits.

El PSOE-PSC també guanya a RAC1 mentre que la presència d’ERC i la CUP, el primer partit de govern a la Generalitat, és merament simbòlica

El cas dels mitjans privats catalans és d’escàndol. El tàndem PSOE-PSC també s’imposa a la cadena fundada pel Grupo Godó, seguits de PP (i PPC), Ciudadanos, Podemos, CDC, BComú, ERC i la CUP. La resta venen després. L’emissora va dedicar prop de 41 minuts a parlar de tots aquests partits en l’espai informatiu de quinze minuts del migdia, en el total dels mesos de gener i febrer. La llista de dones més mediàtiques en el conjunt del mitjans no és cap sorpresa. Ada Colau apareix en primera posició seguida de Neus Munté, Soraya Sáenz, Rita Barberá, Carme Forcadell i Esperanza Aguirre.

L’informe del CAC ha enterrat una sèrie de tòpics que s’havien creat al voltant de la pluralitat dels mitjans a TV3 i a Catalunya Ràdio, o als mitjans audiovisuals més seguits de Catalunya, però el fet és que finalment, i malgrat les queixes dels partits unionistes de l cambra catalana, TV3 ha demostrat ser molt més plural que qualsevol altre mitjà de l’Estat, on la representació dels partits a l’hemicicle espanyol no és proporcional a la quota de pantalla que després es veu reflexada en les informacions

Publicitat

Opinió

Minut a Minut