Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

Un informe d’Esquerra conclou que el País Valencià pateix un espoli fiscal de gairebé 20.000 milions a l’any

Esquerra Republicana del País Valencià (ERPV) denuncia al document ‘Valencià: paga i calla. El preu d’ofrenar noves glòries a Espanya’ que l’espoli fiscal per als valencians suma 19.607 milions l’any. La formació ha informat a través d’un comunicat que el document conclou que els valencians pateixen deixen de rebre en inversions de l’Estat el que paguen d’impostos i que no funciona la solidaritat interterritorial. El president d’ERPV, Agustí Cerdà, ha valorat el text indicant que ‘Espanya no és un bon negoci per als valencians’ i considera que ‘la situació afecta a tots els qui viuen i treballen al País Valencià, indiferentment de la llengua que parlen, la religió, o el partit que voten’.

Redacció
Redacció 01/02/2011

El nou document ‘Valencià: paga i calla. El preu d’ofrenar noves glòries a Espanya’, que elabora ERPV amb dades actualitzades sobre la situació econòmica del País Valencià, conclou que l’espoli fiscal per als valencians suposa uns 20.000 milions anuals.

En nota de premsa, els republicans han informat que el document se centra en ‘l’espoliació econòmica que pateixen els valencians, assenyala les conseqüències d’aquesta en la vida quotidiana i el benestar dels ciutadans i ciutadanes del País
Valencià’.

Segons les dades d’aquest informe ‘el País Valencià continua patint una doble espoliació ja que, per una part pateix el dèficit fiscal resultat de la diferència entre els impostos (fruit de l’esforç, la creativitat i la feina dels valencians) i les inversions que l’estat espanyol retorna, xifrada en 6.422 milions d’euros a l’any.

El text també conclou que ‘el País Valencià hauria de rebre inversions en virtut de la solidaritat interterritorial per trobar-se lluny de la mitjana estatal en riquesa (PIB per habitant), any rere any continuem contribuïnt a aquesta solidaritat. Aquesta segona espoliació suposa una pèrdua de recursos de 13.185 milions d’euros a l’any’.

Amb la suma d’aquests 19.607 milions l’any, els valencians superararien més de 3.000 milions els pressupostos que ha presentat el govern valencià per aquest 2011. El document planteja que amb aquests diners hi hauria una millora dels ‘serveis públics, es podria reindustrialitzar el País Valencià, fer infraestructures essencials (com l’eix ferroviari Gandia-Dénia i la millora del de Xàtiva- Alcoi), etc.’.

El president d’Esquerra-País Valencià, Agustí Cerdà, ha valorat el document remarcant que ‘hem de tenir molt present que Espanya no és un bon negoci per als valencians, i que ens costa pràcticament 20.000 milions d’euros cada any que podríem invertir en la nostra qualitat de vida’.

Cerdà ha indicat que ‘aquesta situació afecta a tots els qui viuen i treballen al País Valencià, indiferentment de la llengua que parlen, la religió que professen o el partit que voten. Moltes vegades es relaciona la denúncia de l’espoliació amb el nacionalisme però aquesta afecta al conjunt dels valencians’.

El president d’ERPV conclou que ‘a l’hora de pagar un peatge, d’estudiar en barracons o de no tenir accés a una sanitat de qualitat no et pregunten quina llengua parles’.