Dimecres, 22 de setembre de 2021 - Edició 1154
La República

Un futur amb dignitat per al País Valencià

València (ACN).- Milers de persones han participat aquest dissabte a València en la marxa convocada per Acció Cultural (ACPV) pel 25 d'abril, commemoració de la Batalla d'Almansa de 1707, que va suposar la pèrdua de l'autogovern amb la implantació del Decret de Nova Planta per part de Felip V. Entitats, plataformes socials, sindicats i partits de l'esquerra i el nacionalisme han donat suport a la tradicional manifestació reivindicativa dels drets nacionals del País Valencià. El lema d'enguany, 'Comença el futur', crida a passar pàgina després de les eleccions i iniciar una nova etapa per sortir de la crisi econòmica i social, posar fi a la discriminació lingüística i cultural i recuperar la dignitat com a poble.

Redacció
Redacció 25/04/2015

“La i·lusió, l'esperança i l'alegria” i ha convidat els valencians a “oblidar 25 anys de fracàs”

En aquest sentit, el secretari general d'ACPV, Toni Gisbert, ha dit moments abans de començar la manifestació que aquesta diada ve marcada per “la i·lusió, l'esperança i l'alegria” i ha convidat els valencians a “oblidar 25 anys de fracàs”. Gisbert ha demanat reflexionar de cara a les pròximes eleccions i “treure la lliçó del que ha passat”, pensant quin ha de ser el model polític del futur. El portaveu de l'entitat ha fet una crida a la responsabilitat, per fer possible el canvi polític.

“El canvi social ja s'ha produït”, ha dit, afegint que “ara cal que es faci el canvi polític i no tornem a caure en un projecte fracassat”

La manifestació l'ha obert una representació de la junta directiva d'Acció Cultural del País Valencià (ACPV), la Federació de Bandes de Música i de Salvem el Cabanyal, els presidents d'Escola Valenciana i de la Societat Coral El Micalet, i els portaveus de Ca Revolta, i l'Associació Ciutadania i Comunicació (ACICOM). Segons que ha explicat ACPV aquesta representació és símbol de la unió de l'associacionisme valencià al voltant del 25 d'abril i de la nova etapa de diàleg, consens i treball positiu que s'obre al País Valencià.

Per la llengua i la cultura

Davant de la capçalera, amb el lema 'Per la llengua i la cultura', colles de dolçainers i muixerangues han aixecat diverses torres humanes al llarg de tot el recorregut. A la manifestació han estat representats partits com Esquerra Unida del País Valencià, Compromís i Esquerra Republicana del País Valencià. La marxa ha transcorregut sense incidents pels principals carrers del centre de València fins acabar al final del carrer de la Pau amb la plaça de la Reina, on s'ha llegit un manifest. Tres joves, Mercè Salelles, Maria Deltell i Laura Peris, han estat les encarregades de llegir el text com a representació del futur que comença.
 
“Un dels pobles més antics d'Europa amb institucions polítiques pròpies” i “un país divers perquè sempre hem sigut un poble obert i acollidor”.
 
“No som únicament la imatge que altres volen imposar sobre nosaltres. Som un país que pot i vol construir el seu propi relat. Volem decidir qui som, “des de baix”, amb la majoria, amb els qui, amb el vent en contra, han continuat fent país a la seva manera i sense esperar res a canvi. Aquest ha de ser el nostre afany ara: desenrunar, recuperar la dignitat i la reputació que una minoria privilegiada ha pretès erosionar “, continua.
 
El manifest indica que cada dia s'està fent aquesta tasca “en omplir els nostres carrers de gent per reivindicar la nostra cultura pròpia, quan busquem la manera que la nostra veïna no estigui a soles, quan parlem a les nostres filles i fills en valencià, quan procurem que els nostres joves aprenguin i ens assegurem que així seran ciutadans amb drets, i no simples consumidors o clients…”.
 
“No hem deixat mai de ser país. Però ara toca ser un nou país. Toca fer-nos visibles, reivindicar la nostra manera de fer. Reivindicar un vell somni, una vella esperança: el País Valencià. Reclamar que la força i l'alegria que hi ha als nostres carrers i places, a les nostres cases, fàbriques i centres de treball estigui present també als nostres governs, als ajuntaments i a la Generalitat”, continua el text.
 
La crida convoca a “superar les humiliacions infringides per tant de temps de cinisme, incompetència, corrupció i negligència d'aquells que han dirigit les nostres institucions” així com a “deixar que les coses bones passen”.
 
El text finalitza assenyalant el “repte col·lectiu formidable” de “construir un nou projecte integrador, consistent, transversal, propi, en clau de nosaltres i mirant a un món globalitzat”. En aquest sentit convoca a un nou projecte col·lectiu “de regeneració democràtica, de vida en comú, solvent i amb garanties de futur. Pocs pobles serien capaços d'emprendre un viatge així amb més garanties que nosaltres. A aquesta empresa formidable i carregada d'esperança ens convoquem avui”.
 
La manifestació ha acabat aixecant torres humanes al toc de la Muixeranga, himne reivindicatiu per les llibertats del País Valencià, i amb crits d'independència per part d'alguns dels assistents.