Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

Un expert de l’ONU afirma que la UE ”calla” davant l’empresonament de Junqueras, Forn i els Jordis

Redacció | El relator independent de l'ONU i expert en dret internacional que exerceix a Suïssa, Alfred de Zayas, considera “aberrant” que als catalans “se'ls hagi negat la solidaritat internacional” en declarar la independència el 27 d'octubre. 

Redacció
Redacció 15/01/2018
De Zayas creu que hi ha una “conspiració de silenci contra Catalunya per part de Brussel·les i de l'ONU”. En una entrevista a El Món, l'expert considera que els estats “apliquen el dret internacional de manera selectiva, a la carta”.
 
El relator independent de l'ONU recorda que el Pacte Internacional pels Drets Civils i Polítics i el Pacte Internacional pels Drets Econòmics, Socials i Culturals, tots dos ratificats per Espanya, “contemplen el dret d'autodeterminació com un dret que no es pot derogar en cap cas” i sentencia que “és un dret que prima sobre altres drets”.
 
D'altra banda, reconeix en l'entrevista a El Món que la UE i l'ONU “callen” davant la situació dels presos polítics. En aquest sentit, lamenta que aquestes dos institucions no condemnin una situació en què persones són detingudes i empresonades per accions de naturalesa”estrictament política”.
 
Amb tot, recomana als presos adreçar-se al grup de treball de la detenció arbitrària de l'ONU, a la vegada que facin arribar aquests casos al comitè de drets humans de l'organització.