Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

Un exdiputat del PSC qüestiona la legitimitat d’Hereu tot i guanyar les primàries

Dos dies després de les primàries al PSC, l’eufòria i les proclames triomfalistes han deixat pas a reflexions molt més critiques a les files socialistes. És el cas de l’exdiputat del PSC al Parlament, Josep Maria Balcells, que en una entrada al seu blog revela la decepció generalitzada que ha suposat la derrota de Montserrat Tura davant l’aparell del partit que personifica Hereu. Per Balcells, la victòria contra pronòstic de Jordi Hereu a les primàries del ‘és l’expressió d’un divorci entre partit i ciutadania’, ja que els militants i simpatitzants, és a dir, l’aparell, van decantar-se per Hereu, mentre que les enquestes entre els ciutadans assenyalaven clarament Montserrat Tura com la candidata preferida dels barcelonins. ‘Anem malament’, certifica Balcells, que amb la seva anotació trenca els discursos que proclamaven la ‘legitimitat a prova de bomba‘ d’Hereu després de les primàries.

Redacció
Redacció 22/02/2011

Josep Maria Balcells confessa que esperava que a les primàries de Barcelona es produís ‘un petit miracle’, i es pregunta si la ciutadania hagués fet la mateixa tria que van fer els militants i afiliats. En aquest sentit, Balcells recorda que les enquestes entre els ciutadans de Barcelona donaven la victòria a Montserrat Tura, i també recorda la baixa participació de les primàries i els pocs suports que ha rebut Hereu. Segons l’anàlisi que fa l’exdiputat, aquestes dades posarien en dubte la legitimitat de l’actual alcalde al capdavant de la candidatura socialista. ‘Els interessos interns passen pel damunt de les expectatives ciutadanes. Anem malament’, rebla Balcells.

Segons el polític català, diputat al Parlament pels socialistes la darrera legislatura, no hi ha espai per triomfalismes després de les primàries: ‘Una alta abstenció i un percentatge de suport reduït al guanyador és el marc que situa el PSC a les portes del repte del 22 de maig’, assenyala Balcells.

Per Chacón, en canvi, les primàries ‘creen legitimitats’

De perfil totalment contrari han estat les declaracions de la ministra de Defensa espanyola, Carme Chacón, que aquest dimarts s’ha mostrat partidària dels processos de primàries, que són ‘una fantàstica fàbrica de crear legitimitats i entusiasme militant’. Segons Chacón, després d’aquest procés el PSC té un candidat a Barcelona ‘més legitimat i més fort’.