Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

Un estudi recomana oferir atenció especialitzada als fills de dones maltractades

Un estudi de l’ONG ‘Save the Children‘ que analitza l’atenció que es dóna als fills de dones que han patit violència masclista en l’entorn familiar determina que cal elaborar instruments específics per tractar els infants independentment de les mares. Segons ha explicat una de les responsables de l’estudi, Carme Calafat, molts cops es fa anar els nens ‘a remolc’ i ‘es pensa que tractant només les mares els nens també estaran bé’. En aquest sentit, ha reivindicat que ‘s’ha d’escoltar els infants’ per conèixer quines són les seves necessitats. Així, els fills que es crien en un entorn de violència del pare vers la mare poden patir problemes de socialització, problemes escolars, conductes regressives, depressions o alteracions en el desenvolupament afectiu. Per aquest motiu, ha afirmat que hi ha motius suficients perquè ‘hi hagi una atenció psicosocial específica’. Calafat ha exposat aquestes conclusions en una jornada que s’ha celebrat aquest dimecres a Girona.

Redacció
Redacció 29/11/2007

Calafat ha posat èmfasi en que tots els professionals en atenció a la infància que han entrevistat per elaborar l’estudi coincideixen a qualificar els fills de dones maltractades com a víctimes. ‘És unànime, els nens també són víctimes i, per tant, també han patit maltractaments’, ha explicat, tot i que ha afegit que hi ha ‘matisos’ depenent de quant temps han vist la situació violenta a casa seva, quina era la intensitat d’aquests maltractes o, fins i tot, si els pares han arribat a maltractar els fills. Aquest és un altres dels motius pels quals afirmen que ‘cal una atenció personalitzada i individual per cada nen’ perquè cadascú ha viscut una situació diferent que va des del maltracte psicològic en tots els casos al també físic en altres casos.

Segons l’estudi de ‘Save the Children’ 7 de cada 10 dones que pateixen violència masclista tenen fills al seu càrrec i, per exemple, el 2004 van entrar en centres d’acollida a Catalunya 309 dones i 328 fills, el 60% nens i el 40% nenes, tots menors de 12 anys. Per això, Calafat reclama que en aquests centre d’acollida també hi hagi un equip especialitzat per atendre els infants. ‘Ja hi ha alguns centres que ho fan, però no és generalitzat’, ha explicat Calafat. Segons la coautora de l’estudi per això cal formar professionalitzat especialitzat que atenguin als infants en serveis específics.

A més, Calafat ha criticat que durant molts anys s’han anat destinant esforços als àmbits judicials i policials per aconseguir celeritat en les situacions de violència masclista, però lamenta que molts cops l’atenció psicosocial no va alhora. ‘Potser no tenen temps de pair el que els hi ha passat i el procés en tots els infants no és a la mateixa velocitat’. Amb aquesta afirmació Calafat també ha reivindicat la necessitat de fer un seguiment que s’estengui al llarg del temps als infants.

D’altra banda, l’estudi també analitza el punt de vista de les mares respecte a la situació dels seus fills. En aquest punt, determina que se senten culpables per no haver pogut protegir els seus fills de la situació, també esperen que el temps pugui arribar a ‘curar les ferides’ i aconseguir dur una vida ‘normal’ i, sobretot, tenen ‘por a la repetició de patrons’. De fet, Calafat ha explicat que algunes dones demanen ajuda pels seus fills perquè veuen que ‘adopten’ el rol dels seus pares. ‘Algunes mares diuen que els seus fills estan plens de ràbia i s’ha de tractar’, comenta. Per això, un altre dels consells que aporta l’estudi és tractar ‘en xarxa’ les situacions de violència des de tots els àmbits i amb el suport de l’administració.

La jornada ‘Eduquem per a la igualtat. Girona sense violència de Gènere’, que s’ha celebrat aquest dimecres al Centre Cultural la Mercè de la ciutat, ha girat entorn a la prevenció i la detecció de situacions d’aquest tipus així com el tractament ‘en xarxa’ des de diversos àmbits de l’educació, la salut i els serveis socials. Precisament l’estudi de ‘Save the Children’ ha servit per analitzar els recursos actuals i fer reflexions sobre possibles millores que posteriorment els professionals que han assistit a la jornada han discutit en una taula rodona.