Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Un empordanès amb discapacitat comença un viatge de tres mesos arreu de la península amb una bicicleta

|

- Publicitat -

D’ençà que l’any 2000 va patir un vessament cerebral i li va quedar el costat dret del cos paralitzat, Leonel Manso va proposar-se no deixar que la seva disminució l’afectés. Per demostrar-ho, ha continuat practicant esport a cavall d’una bicicleta.

El seu afany el va portar a anar l’any 2007 fins a l’Amèrica del Sud i recórrer, durant vuit mesos, 8.000 quilòmetres. Acompanyat d’un amic, Joaquim Guillamet, l’aventurer empordanès va pedalar tota la línia de la costa del Brasil. Leonel Manso va qualificar aleshores l’experiència com a ‘victòria esportiva i personal, perquè representa un exemple de superació’.

Publicitat

Aquest dimecres, Manso ha començat una altra aventura, que el portarà durant tres mesos a recórrer la península ibèrica. Durant aquest tres, pedalarà gairebé 4.000 quilòmetres, i diàriament preveu fer trams d’entre 70 i 80 quilòmetres.

La seva aventura particular ha començat a la Rambla de Figueres. Des d’aquí, anirà fins al Pertús i, després de passar pel sud de França, començarà a recórrer tot el perímetre de la península ibèrica. Passarà pel País Basc, Cantàbria, Astúries, Galícia, Portugal, Andalusia, Múrcia, el País Valencià i tornarà de nou a Catalunya i a l’Alt Empordà.

Manso explica que ha escollit aquesta ruta costanera perquè és oceanògraf, i això li permetrà ‘contemplar la riquesa dels paisatges i de la gent’. L’aventurer empordanès explica, però, que el motiu principal del viatge és conscienciar administracions i ciutadania que els discapacitats no són gent ‘de segona’ i reivindicar l’esport com un mitjà ‘per a una plena integració social, política i econòmica’.

Per això, durant el seu recorregut, Leonel Manso mantindrà contactes amb les associacions i fundacions de disminuïts físics de les principals ciutats on vagi. A la tornada, la seva intenció és poder fer en un termini de mig any un documental amb el material audiovisual que haurà filmat.

Bicicleta híbrida

Com ell mateix reconeix, per poder acomplir amb èxit el viatge, el principal element és la seva bicicleta. L’aventurer empordanès disposa d’una bicicleta hibrida, que aquest matí ha marxat carregada de Figueres amb tot l’equipament necessari per al viatge. Arran de la seva paràlisi, la bicicleta està adaptada perquè tots els moviments els faci amb el costat esquerre del cos (com per exemple frenar).

Entre d’altres, hi porta material de càmping (una tenda, un fogó, una estora i un sac de dormir), un encenedor, espelmes de tempesta i cintes i bosses de plàstic. A més, també ha carregat tot el material necessari per a la filmació i l’enregistrament de veu: un trípode, una càmera de vídeo i una gravadora digitals.

Fins que s’acosti al País Basc, Leonel Manso estarà acompanyat d’un amic. A partir d’aquí, però, farà la resta del viatge sol. Per a l’aventura i el projecte, l’empordanès compta amb una ajuda de l’associació Mifas i el suport de l’empresa Olympia2, però molta part del viatge el finança a través dels seus estalvis.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut