Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

Un donant anònim segueix l’exemple Centelles i cedeix fotografies de la Generalitat republicana al Ministeri espanyol de Cultura

Una col·lecció de 21 positius fotogràfics, alguns en paper i altres en cartró, però tots amb el segell del Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya, han estat cedits per un donant anònim al Ministeri espanyol de Cultura. No es coneix l’autoria d’aquestes instantànies, però se sap que es van fer entre els anys 1936 i 1937, coincidint amb l’època en què Agustí Centelles era col·laborador del Comissariat. Entre les fotografies hi apareixen personatges públics com Lluís Companys, en una imatge del moment en què rebia diputats radicals socialistes a la Generalitat. Aquest nou fons passarà a formar part del Centre Documental de la Memòria Històrica de Salamanca. La cessió al ministeri espanyol arriba després de la polèmica per la venda també al ministeri i no a la Generalitat de l’arxiu de Centelles.

Redacció
Redacció 25/01/2011

El Ministeri de Cultura ha rebut per part d’un donant anònim una col·lecció de fotografies i algunes publicacions propagandístiques datades entre els anys 1936 i 1937. Es desconeix encara l’autoria d’aquestes fotografies, però se sap que coincideix amb l’època en què Agustí Centelles era col·laborador del Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya.

La col·lecció fotogràfica està formada per 21 positius fotogràfics, alguns en paper i altres en cartró, fets durant la visita d’una delegació de parlamentaris francesos a la Generalitat de Catalunya, el 4 de febrer de 1937. Per això, en algunes imatges apareix Lluís Companys amb els visitants, diputats radicals socialistes de diversos departaments francesos, que va rebre a la Generalitat.

Jaume Miravitlles, comissari de Propaganda de la Generalitat; Joaquim Vilà, cap de Premsa de la Presidència; Antoni Maria Sbert, conseller de Cultura; José Tomás Piera, exministre de Treball, Sanitat i previsió Social, o Eusebio Carbó, representat de la CNT en el Comissariat de Propaganda, són alguns dels personatges notables de l’administració catalana que apareixen en aquesta donació. Entre els parlamentaris francesos destaquen Jean-Robert Lassalle, diputat de l’Assemblea Nacional i Gaston Bergery, diputat del Front Popular.

Entre les publicacions propagandístiques donades destaca una edició del 1936 de l’obra ‘Infants’, que inclou dotze litografies del pintor barceloní Pere Creixams Picó. També hi ha una reproducció feta pel Comitè Mèdic d’Ajuda a la Democràcia Espanyola de Nova York, realitzada pel Ministeri de Propaganda el 1937 de ‘Galicia mártir’. La reproducció inclou il·lustracions del polític, escriptor i dibuixant Alfonso Rodríguez Castelao. També s’ha cedit una impressió de ‘Defensa de Madrid’, el romanç del poeta Rafael Alberti, realitzada pel Comissariat de Propaganda de la Generalitat.