Dimarts, 22 de juny de 2021 - Edició 1062
La República

Un de cada tres grans ajuntaments de l’Estat no és transparent

El president del Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya, Albert Folia, ha destacat en la inauguració del XVII Fòrum de l’Auditor Professional que es fa aquests dies Sitges (Garraf) que “un de cada tres grans ajuntaments de l’Estat no compleix els deures de transparència en la rendició de comptes”. Folia ha exposat “l’existència de nombroses deficiències, falta d’informació i absència, en bastants casos, dels contractes públics fets”, fent referència a un informe elaborat pel Tribunal de Comptes de l’Estat espanyol. Dels 8.100 ajuntaments més grans, 2.400 no van presentar els seus comptes íntegres entre el període 1998-2005.

Redacció
Redacció 06/07/2007

El document recull, per exemple, que entre els anys 1998 i 2005, un total de 2.400 ajuntaments, d’un total de 8.100, no van presentar els seus comptes en algun dels anys d’aquest període, ha remarcat Folia, qui al seu torn ha assenyalat la gravetat que haguessin tingut unes conclusions d’aquest tipus referides a empreses privades.

Davant del conseller d’Economia i Finances de la Generalitat, Antoni Castells, i el president de l’Institut de Censors Jurats de Comptes de l’Estat espanyol (ICJCE), Rafael Cámara, Folia també ha fet referència que a Catalunya “continua existint un dèficit en el compliment de la normativa pública sobre transparència, tant en la rendició de comptes com en el control”.

Per millorar aquesta situació, ha advocat per augmentar els recursos de la Sindicatura de Comptes de Catalunya (que té previst doblar la seva plantilla) i la Intervenció General de la Generalitat.

Dubtes davant la nova normativa comptable

El president de l’ICJCE, Rafael Cámara, ha aprofitat la seva intervenció a l’acte d’inauguració per destacar “la necessitat de major claredat i responsabilitat per part de les autoritats davant del greu problema que s’acosta” amb el nou Pla General de Comptabilitat, que entrarà en vigor el gener del 2008. Cámara ha argumentat que “3,5 milions de pimes espanyoles, a falta de poc més de 100 dies per a l’1 de gener pròxim no saben quina norma comptable hauran d’aplicar i si el futur Pla General de Comptabilitat encaixa en la normativa comptable internacional”.

“Correm el risc de convertir-nos en una illa dins d’Europa amb una normativa comptable no internacional que serà difícil d’aplicar per als empresaris, gerents, comptables i auditors de les pimes”, ha afegit.

El XVII Fòrum de l’Auditor Professional reunirà en els seus dos dies de durada uns 625 assistents a Sitges (Garraf) i tindrà ponents com el president de Freixenet, Josep Lluís Bonet, o el nou president de la CMV, Julio Segura.