Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

Un científic de l’ONU creu que el circuit de València afectarà al mediambient

El científic del Panell Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic (IPCC) de l’ONU Osvaldo Canziani rebutja la construcció d’un circuit urbà de Fórmula 1 a València, al considerar que aquestes instal•lacions tenen ‘implicacions greus sobre la salut de parcs i éssers humans’. Aquesta postura, contraria a la celebració d’aquest premi a València, s’accentua quan explica que no aprova el recinte per la proximitat a la futura ciutat ecològica i perquè assegura (cosa evident) que els motors contaminen l’aire.

Redacció
Redacció 06/11/2007

El científic del Panell Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic (IPCC) de l’ONU Osvaldo Canziani assegura que els motors a explosió que utilitzen els monoplaces produeixen ozó en superfície, un ‘poderós oxidant’ que contamina l’aire i provoca ‘el blanqueig de les fulles d’arbres i plantes, i afecta a la salut dels ancians i els nens’. L’expert del IPCC -que el seu plenari es reuneix a València del 12 al 17 de novembre pròxims- assenyala que, tenint en compte que als voltants de la capital valenciana ‘s’ha planejat establir una ciutat ecològica, seria bé impedir la instal•lació’ d’un circuit de Fórmula 1 en les seves proximitats.

València acollirà el 24 d’agost de 2008 i, almenys, fins a 2014, el Gran Premi d’Europa de Fórmula 1 per al que s’ha previst la construcció d’un circuit urbà les obres del qual, que van començar el passat 1 d’octubre , duraran uns sis mesos i connectaran a la ciutat amb el seu front marítim. Aquest traçat, que tindrà una longitud de 5,4 quilòmetres i un ample de pista de 14 metres, enllaçarà l’entorn de la Ciutat de les Arts i les Ciències amb el port i s’executarà en dues fases amb la finalitat de que estigui totalment a punt almenys un mes abans de la celebració del Gran Premi.