Dimecres, 23 de juny de 2021 - Edició 1063
La República

Un camioner és multat pels Mossos per portar els papers en català

Un Mosso d’Esquadra va multar a un camioner de l’empresa de transports de matèries perilloses “Transports Flix”. La multa es deu a que els papers del camioner, tots en regla, estaven redactats en una llengua no oficial en el país d’origen. És a dir, els papers estaven en català quan el camió estava registrat a l’Estat Espanyol. El conflicte s’agreuja tenint en compte que el camió realitzava un recorregut entre Tarragona i Barcelona. Interior i el cos dels Mossos defensen l’agent per actuar seguint la llei.

Redacció
Redacció 22/06/2007

La setmana passada va passar un fet inhòspit. La un agent de la nostra policia catalana, els Mossos d’Esquadra, va multar a un camioner perquè aquest tenia la documentació en català. Segons l’agent, els papers no estaven en la llengua oficial del país d’origen, en aquest cas Espanya, i per tant el va multar.

El camioner de l’empresa “Transports Flix”, la qual es dedica a transportar mercaderies perilloses, va ser multat la setmana passada a la zona del peatge de la Roca, a l’autopista AP-7, davant la seva estupefacció. També va mostrar la seva sorpresa el responsable de l’empresa de transports, Armando Andrés, pels motius de la sanció, que no va dubtar a titllar de “surrealista”.

Motius tècnics

El camió multat tenia havia iniciat el seu trajecte des de la depuradora de l’Ampolla (Baix Ebre) i es dirigia a Sant Celoni (Vallès Oriental) per descarregar unes bombones de clor buides. El transport d’aquest tipus de productes ha d’anar acompanyat d’un document anomenat carta de port, on s’ha de fer constar totes les característiques de la càrrega. Així ho explicita la legislació europea sobre el transport de matèries perilloses en la llei coneguda com l’ADR. L’article 5.4.1.4 de la norma especifica que “les cartes de port estaran redactades en la llengua del país d’origen” i, segons l’agent dels Mossos, és aquest punt el que es va infringir en aquest cas.

El conflicte es dóna quan el Mosso afirma que no estava redactada la llicència en l’idioma oficial del país quan el camió realitzava un recorregut entre Tarragona i Barcelona.

A la defensa del Mosso

Fonts dels Mossos d’Esquadra van defensar ahir l’actuació de l’agent que va posar la sanció afirmant que és ajustada a dret i que el camió infringia la norma. Les mateixes fonts van explicar que no és un tipus d’infracció que tinguin per costum perseguir.

Després d’unes primeres declaracions a favor de la Conselleria d’Interior que creia que el mosso va actuar bé, Ara, Rafael Olmos, el director general de la policia de la Generalitat, considera que els Mossos d’Esquadra van actuar amb “excés de zel” quan van multar un camioner que portava la documentació únicament en llengua catalana. A més, ha confirmat que la multa no es tramitarà perquè és “incorrecta”.