Dijous, 30 de març de 2023 - Edició 1708
La República

Un article de la CNN reconeix que Barcelona dirigeix una nació sense Estat

Cada cop són més les veus a l’estranger que veuen i entenen que Catalunya no forma part de l’Estat espanyol i que té una identitat i símbols pròpis que la fan ser una nació sense Estat. Així mateix ho expica en un article a la CNN, la cadena d’informació 24 hores, propietat del grup Time Warner, Rick Steves un articulista viatger. L’article fa una radiografia de l’actual Barcelona i la defineix com una ciutat cosmopolita social i moderna que dirigeix una nació sense Estat.

Redacció 20/06/2007

Els catalans quan llegim articles com aquest, és quan sentim que per fi, poc a poc, el món es va adonant que “Catalonia is not Spain” i que els nostres esforços diaris no són en va. I és que la CNN, la cadena d’informació 24 hores, propietat del grup Time Warner, va publicar un article el passat 15 de juny amb un títol més que contundent: Barcelona: Leading a stateless nation és a dir, Barcelona dirigint una nació sense Estat.

La idea doncs que Barcelona ja no és la segona capital de l’Estat espanyol sinó d’un país diferent, Catalunya, comença a tenir força a l’estranger. De fet, el viatger i articulista, Rick Steves, fa uan radiografia de Barcelona i explica als seus lectors nord-americans que Catalunya és el Québec espanyol.

Explica que els Catalans som una sacietat diferent, una nació amb bandera i llengua pròpies. Explica com “la gent de Catalunya té afinitats amb d’altres nacions sense estat. Als locals no els agrada anomenar el seu racó d’Ibèria com a regió d’Espanya, tal com Franco ho anomenava. Recalquen que són una nació sense un estat”.

L’article repassa costums de Catalunya, es permet fer broma sobre les Sardanes, foto que acompanya el títol, i també explica breument la història de Barcelona, des de que fou potència marítima fins a la repressió de Franco.

Cap al final, l’article es distorsiona un pèl. El més important, però, és que cada cop són més les veus estrangeres que veuen i entenen que Catalunya no forma part de l’Estat espanyol i que té una identitat i símbols propis que la fan ser una nació sense Estat.

Podeu llegir l’article sencer en el següent enllaç.