Divendres, 18 de juny de 2021 - Edició 1058
La República

Un altre important banc dels EUA cau en suspensió de pagaments

La banca nordamericana en el seu moment va donar hipoteques a persones que arriscaven molt i que ara no poden assumir les mensualitats. Aquesta senzilla explicació més el tipus d’interès a un 5,25% i la construcció de pisos va ser durant anys eufòrica va generar la proliferació dels bancs especialitzats a donar hipoteques amb risc de gent que assumia pagaments molt alts durant molts anys i no sempre amb garanties.

Redacció
Redacció 09/08/2007

Diuen que el que succeeix als Estats Units uns anys més tard ens arriba a nosaltres. Esperem que no sigui però no obstant tot apunta a que no ens n’escaparem. La suspensió de pagaments d’un dels bancs hipotecaris més importants del país demostra que als EUA passen per una forta crisi des de fa un any i mig.

Els primers bancs que van patir l’eufòria de finals dels 90 i principis del 2000 ara són també els primers bancs que han tingut problemes, perquè la tendència s’ha capgirat, els preus comencen a baixar i cada cop hi ha més gent que no pot pagar la hipoteca. Això ha comportat la fallida d’alguns d’aquests bancs i aquesta passada matinada ho feia un dels grans, l’American Home Mortgage, i ja comença a afectar altres bancs i grans gestors d’inversions.

Efects secundaris

Alguns analistes apunten que tot això pot acabar afectant la marxa també de moltes altres empreses, i durant els últims dies han demanat amb insistència a la Reserva Federal dels Estats Units que abaixi els tipus d’interès. I tot i que no els ha abaixat, els ha mantingut en el 5,25%.

D’altra banda, sembla que els inversors estrangers que busquen un pis a Nova York estan molt més interessats en la compra que els mateixos nord-americans. Els preus estan baixant i ho compren amb euros, una moneda, ara, més forta que el dòlar.