Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1093
La República

Un 63,7% dels catalans creu que el nivell d’autonomia de Catalunya és insuficient, segons el CEO

El Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) ha publicat aquest dijous el Baròmetre d’Opinió Política d’hivern en el què afirma que un 63,/% dels enquestats creu que el nivell d’autonomia assolit per Catalunya és insuficient, en aquest sentit, un 35,2% creu que Catalunya hauria de ser un estat federal dins l’Estat espanyol i un 16% apostaria per la independència. Pel que fa a la intenció de vot, els únics partits que creixen al Parlament de Catalunya, respecte l’anterior enquesta efectuada a l’octubre, són Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i, encara que mínimament, Convergència i Unió (CiU).

Redacció
Redacció 26/02/2009

Segons les dades presentades, ERC passaria del 7,9 obtingut a l’octubre a un 9,8 en l’actual Baròmetre, amb un creixement de gairebé dos punts. CiU creix un 0,2 passant de 21,2 a 21,4. Pel que fa a les eleccions generals, també són els dos únics partits que creixerien. Els descensos més importants anirien pel Partit Popular de Catalunya (PPC) i Iniciativa per Catalunya Verds (ICV), mentre que el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) es mantindria pràcticament igual.

En ser preguntats per les relacions entre Catalunya i Espanya, un 63,7% dels enquestats considera que el nivell d’autonomia és insuficient, només un 27,2% creu que és suficient i un 5% afirma que és massa. En aquest sentit, un 4,5% creu que Catalunya hauria de ser una regió de l’Estat espanyol, un 38,6% està d’acord amb què Catalunya sigui una comunitat autònoma davant d’un 35,2% que preferirien que fos un estat dins una Espanya federal i un 16% apostarien per la independència.

Valoració dels líders polítics

El líder polític més conegut (96,5%) és el president de la Generalitat, José Montilla, seguit molt de prop pel vicepresident Josep-Lluís Carod-Rovira (96,2). Si ens fixem en la valoració que fan els catalans dels líders, el més ben valorat és Josep Antoni Duran i Lleida amb un 5,73. A part de Duran només aproven Carme Chacón (5,55), Artur Mas (5,2) i José Montilla (5,09). Joan Herrera i Joan Ridao es quedarien a les portes de l’aprovat amb un 4,82 i 4,78 respectivament. El pitjor valorat és el popular Daniel Sirera amb un 2,9 que se situa per sota fins i tot del líder de Ciutadans, Albert Rivera que aconsegueix un 3,07.

Un 50% utilitza el català a la feina

Pel que fa a l’ús del català, destaca que un 50% afirma que és la llengua que utilitza habitualment a la feina i un 43% també la fa servir amb els amics. En referència a la crisi econòmica, hi ha pràcticament unanimitat en considerar que la situació econòmica que viu Catalunya actualment és pitjor que fa un any, amb un 83% que ho veu d’aquesta manera.