Dimecres, 16 de juny de 2021 - Edició 1055
La República

Un 11% dels catalans no pot sortir de la situació de pobresa

Un 11% dels catalans no poden sortir de la situació de pobresa, segons un estudi de la Fundació Jaume Bofill que va analitzar la pobresa persistent entre els anys 2003 i 2004. Es tracta sobretot de mestresses de casa, jubilats i immigrants procedents de l’Àfrica o Àsia. També s’inclouen persones sense educació secundària i amb problemes de salut. L’estudi, d’altra banda, també indica que un 18,5% dels catalans van viure per sota del llindar de la pobresa en aquest període de temps. Es tracta d’una xifra lleugerament inferior a la dada espanyola, que és del 19%, i superior a la mitjana europea, que és del 17%.

Redacció
Redacció 02/05/2008

El perfil de persones que no poden sortir de la situació de pobresa són mestresses de casa, jubilats, vidus. Aquest col·lectiu representa un 50% de les persones persistents en la pobresa. Un altre gran col·lectiu són els immigrants. Es calcula que un 83% dels immigrants provinents d’Àfrica i Àsia presenten risc de persistència en la pobresa. També s’inclouen aquelles persones que no tenen l’educació secundària i persones que viuen en llars on només hi entra un sou.

Per això, l’autor de l’estudi, Xavi Ramos, afirma que calen estratègies transversals per combatre la ‘persistència de la pobresa’. Per això, diu que cal la millora de garanties de rendes per aquelles persones ‘que els costa sortir de la pobresa’. Pel que fa al col·lectiu d’immigrants, diu que fan falta ‘mesures d’inserció’. En el mateix sentit, ha afirmat que cal pensar ‘en millors polítiques de conciliació laboral’ per incorporar la dona al mercat laboral.

L’estudi es va fer durant els anys 2003 i 2004 a unes 1.300 llars, és a dir, a uns 3.600 individus.