Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

Últimes hores per al sorteig dels 5 exemplars del llibre ‘Espanya, capital París’

directe!cat sortejarà dimecres a migdia cinc exemplars de l’edició en llengua catalana del darrer llibre de l’economista Germà Bel, Espanya, capital París (La Campana), que fa una dissecció precisa de quina és la intenció permanent de l’Estat espanyol: convertir Madrid en la capital total. El sorteig se celebrarà a migdia del dimecres 9 de març. Els guanyadors podran passar a recollir el llibre a partir del dijous 10 de març de 2011 a les oficines de Catmèdia, empresa editora de directe!cat (c/. Roger de Llúria 5, 2n 2a – 08010 Barcelona), on hi hauran de mostrar un document identificatiu.

Redacció
Redacció 07/03/2011

Fa 300 anys Felip V fixa a Madrid el «km 0» de les comunicacions de l’Estat. Un decret de 1761 finança amb pressupostos generals les sis carreteres preferents, les radials: els «camins reials». La resta de carreteres anaven a càrrec de qui hi estigués interessat. Els objectius polítics s’imposaven a la productivitat de l’economia. I així ha continuat fins avui.

Germà Bel ha entès que la manera més eloqüent de posar en evidencia l’obsessió centralista no és amb discursos ni opinions, sinó repassant amb gran rigor i precisió la història de les infraestructures. Al costat de l’autor, i amb una prosa amena i suggestiva, viatjarem pels camins de posta, les carreteres de Ferran VI i Carles III i l’Espanya del ferrocarril del segle XIX. Amb uns capítols reveladors sobre les autopistes, sobre el TAV -la gran obra faraònica de l’Espanya contemporània-, i sobre la gestió dels aeroports.

¿El TAV servirà per potenciar les ciutats per on passa o perquè la gent vagi a comprar i treballar a la capital? ¿Exercim la solidaritat aèria o Palma de Mallorca paga els aeroports de Madrid i Barcelona? ¿Té solució el desequilibri dels peatges a Espanya? ¿El desinterès pel corredor mediterrani porta a una economia de segona divisió?