Dilluns, 20 de setembre de 2021 - Edició 1152
La República

Últim adéu a l”honest i conseqüent’ Heribert Barrera

Més de 400 persones han omplert la Sala de l’Auditori del Parlament per acomiadar Heribert Barrera, el primer president de la Cambra Catalana en democràcia. El funeral laic ha comptat amb una àmplia representació del Govern, de la classe política catalana, i d’ERC, el partit que va presidir Barrera. L’expresident, Jordi Pujol, i la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, han estat els encarregats de glossar la figura de Barrera en els seus parlaments. Ambdós han destacat la importància d’un ‘home honest i conseqüent’, que deixa un ‘petjada profunda’ al país pel que tant va treballar. Pujol, a més, ha situat la figura de Barrera com a referent en ‘un moment perillós’ com l’actual. La Sala de l’Auditori del Parlament de Catalunya s’ha quedat petita aquest dilluns a la tarda per acollir els centenars de persones que s’han acostat a la Cambra Catalana per acomiadar Heribert Barrera, el primer president del Parlament de la democràcia. Amb la sala on s’ha realitzat el funeral laic plena de gom a gom, molts ciutadans han hagut de seguir la cerimònia en una sala adjacent on s’han instal·lat monitors de televisió.

Redacció
Redacció 29/08/2011

La cerimònia ha comptat amb la presència d’una àmplia representació del Govern, encapçalada per la vicepresidenta, Joana Ortega, davant l’absència per motius familiars del president de la Generalitat, Artur Mas, que sí ha assistit aquest matí a la capella ardent. També han estat representats la resta de partits catalans, en especial nombre ERC, el partit que va presidir Heribert Barrera.

Desprès d’escoltar el cant de la Senyera, l’expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, visiblement emocionat, ha pres la paraula per destacar la figura d’Heribert Barrera. Desprès de donar el condol a la família i al que va ser el seu partit, l’expresident Pujol ha emmarcat Barrera dins ‘una generació que va somiar i que va lluitar per una Catalunya com a país i justa amb la gent’. Per a ell el que comptava eren ‘els seus ideals i la contribució que podia fer a la seva pàtria’, per això resistia bé les crítiques i mai va renunciar ‘a la seva manera de fer i de pensar’, ha afegit. Un fet que Pujol ha destacat perquè ‘vivim en una societat poruga del què diran de mi’.

Les paraules de l’expresident han anat en tot moment en la direcció de vindicar la figura de Barrera i el seu exemple, sobretot ara que el país travessa ‘un moment molt difícil’. ‘Catalunya veu amenaçats el seu autogovern i la seva convivència, el seu missatge polític ens pot ajudar més que mai’, ha assegurat.

La darrera part de la intervenció de l’expresident ha estat un missatge que ha enviat en primera persona a ell: ‘President, vareu assumir un compromís amb el país, amb la justícia social, la llibertat dels pobles i sobretot la de Catalunya, i si el vas poder mantenir durant 75 anys va ser gràcies al fet que eres home de valors sòlids i consistents, no líquids’, ha apuntat Pujol.

A la intervenció de Jordi Pujol ha seguit un vídeo amb el discurs d’investidura íntegre d’Heribert Barrera com a primer president del Parlament de la democràcia. Un vídeo que la família de l’expresident ha seguit visiblement emocianada.

La següent intervenció ha estat la de la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, que malgrat afirmar que ‘avui vivim un dia molt trist’, ha destacat que ‘guanyem un referent per avançar per una Catalunya plena’. De Gispert, com Pujol, ha afirmat que Heribert Barrera ‘es va posar al servei de la pàtria’ i l’ha posat com a exemple a seguir.

La presidenta del Parlament també ha aprofitat la seva intervenció per reivindicar la figura dels polítics, persones, ha dit, ‘amb una estimació profunda del país i amb voluntat de servei públic’, moltes vegades menystinguts. És per això que ha reclamat ‘respecte’ per la seva feina, ‘amb el seus errors i encerts’.

El punt i final a l’acte l’ha posat Els Segadors, al que ha seguit un crit espontani de ‘Visca Catalunya Lliure’, i altres de majoritaris en favor de la independència.