Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

TVC emet una sèrie documental sobre el camió carregat d’or de la República desaparegut a la Vajol

|

- Publicitat -

També recull entrevistes als veïns de la zona i a Carmen Negrín, néta de Juan Negrín, ministre d’Hisenda i president del govern de la República, i Enrique Líster, fill del General Enrique Líster, que va ser el líder dels exèrcits que es retiraven.

Tres periodistes de TV3 obren la porta del túnel de la mina Canta de talc de la Vajol, tancada des que es va tancar per risc d’esllavissades els anys noranta. El terreny és relliscós. A mesura que s’endinsen pel túnel, la penombra es va menjant la llum. Equipats amb lots i guiats per l’amo de la mina, Miquel Giralt, travessen la foscor i finalment arriben a un punt on el túnel ha estat bloquejat per una esllavissada. No poden accedir a la cambra secreta que hi van construir els republicans durant la Guerra Civil per a guardar-hi els tresors de la República. Aquí acaba el primer trajecte de l’equip d’investigació de la sèrie documental’El tresor del setè camió’, dirigida per Felip Solé. Però aquest és el principi d’una aventura que els portarà durant deu mesos a buscar indicis d’una història plena de fantasies i fets històrics.

Publicitat

Es diu que un comboi de camions carregats d’or va sortir de la mina Canta de la Vajol en plena retirada. Els camions portaven els fons reservats que havia acumulat la República per finançar l’exili. Calia passar-los a França i des d’allà embarcar-los cap a Amèrica. Però les carreteres eren plenes a vessar de gent que fugia de les tropes franquistes. A més, les tropes republicanes que cobrien la rereguarda destruïen tots els ponts per retardar l’avenç de l’enemic. Un dels ponts que van volar va ser el d’Agullana. El setè camió que sortia de la mina va veure com se li havia tallat el camí en destruir el pont. El conductor va haver de recular i passar la càrrega a través de la muntanya. Es diu que el tresor del setè camió encara és enterrat a les muntanyes del Pirineu gironí.

Per tal de basar la història en proves documentals, l’equip de TVC ha consultat tota mena d’arxius, des de l’Arxiu Nacional de Catalunya, l’Arxiu Tarradellas de Poblet, l’arxiu de l’Instituto del Patrimonio Histórico Español, l’arxiu del Ministerio de Asuntos Exteriores, l’arxiu del Pavelló de la República (UB),fins a l’arxiu de la Societat de Nacions a Ginebra i l’arxiu Negrín de París, entre d’altres.

El documental també inclou dues entrevistes que destaquen pel seu valor històric, com és la de Carmen Negrín, néta de Juan Negrín, ministre d’Hisenda i president del govern de la República, i Enrique Líster, fill del General Enrique Líster, que va ser el líder dels exèrcits que es retiraven.

Els impulsors del documental expliquen que ‘El tresor del setè camió’ és un recull de moltes històries dins una història, amb diferents versions de la història del setè camió, els esforços per preservar el patrimoni artístic de la Generalitat i la República, així com històries de tresors que van amagar fugitius o la de ‘caçadors de tresors’.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut