Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

TV3: qui són Owen i Yannick?

TV3 vol acostar l’arqueologia al conjunt de la població catalana amb el programa Sota Terra, que emet cada dilluns en prime-time, presentat per l’actor Fermí Fernàndez i l’arqueòleg Eudald Carbonell. […]

Redacció
Redacció 30/06/2010

TV3 vol acostar l’arqueologia al conjunt de la població catalana amb el programa Sota Terra, que emet cada dilluns en prime-time, presentat per l’actor Fermí Fernàndez i l’arqueòleg Eudald Carbonell. Segons la pròpia cadena, ‘és un programa d’història. Però no només d’història. Hi ha diversió, humor, aventura i rigor. Per l’ordre que es vulgui’.

L’afirmació, que queda d’allò més lluïda, sembla ser que patina per una banda, la del rigor.

Al capítol dedicat als escenaris de la batalla de l’Ebre, Fernàndez i l’equip del programa van recórrer els principals indrets de Corbera d’Ebre, van recrear l’avenç de les tropes feixistes i les republicanes, van cavar una trinxera per passar-hi la nit i van reviure la cruesa de la guerra.

En un bon moment, però, van trobar una cabana que havia servit, suposadament, de polvorí, i hi van trobar una inscripció feta a la paret amb els noms ‘OWEN Y YANNICK’ (podeu veure-ho al minut 20’55” del vídeo).

A partir d’aquest moment, Fernàndez i Carbonell es van passar la resta del programa buscant brigadistes internacionals amb aquests noms, fins que van localitzar un tal Owen el descendent del qual ara viuen als Estats Units. Fernàndez explica al final del programa que ha estat capaç de localitzar el fill d’Owen, que va viatjar des de Califòrnia per participar en el programa i veure, emocionat, els espais on suposadament va combatre el seu pare (47’14”).

Davant la càmera, Fernández pregunta al descendent del suposat brigadista Owen què sent quan veu el gravat i ell, tot emocionat, respon: ‘Sento el meu pare. No el sentia des de fa 60 anys. És… és molt fort. És massa fort.’

Però realment Fernàndez i Carbonell tenien la certesa que es trobaven davant del descendent d’aquest tal Owen?

Però resulta que el propietari de les terres, Daniel Tallón, té dos fills que curiosament també es diuen Owen i Yannick. Molt possiblement, un bon dia Owen i Yannick van entrar al refugi i, tot jugant, hi van escriure els seus noms a la paret. A partir d’aquí, Sota Terra va bastir tota una especulació molt ben travada, cert, però potser un pèl arriscada.

Sigui d’una manera o altra, Tallón explica que ja ha interposat una denúncia als jutjats perquè l’equip de gravació va entrar a les seves terres sense permís.