Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

TV3 i CatRàdio van reaccionar ‘tard’ i van donar ‘cobertura limitada’ a l’apagada del senyal al País Valencià, segons Media.cat

Els informatius de TV3 i Catalunya Ràdio van reaccionar ‘tard’ i van donar una cobertura informativa ‘limitada’ al tancament forçós de les emissions de TV3 al País Valencià, segons es desprèn de l’informe de Media.cat L’apagada de TV3 al País Valencià i l’impacte de les xarxes socials (pdf) al qual ha tingut accés directe!cat. En canvi, els mitjans digitals són els qui han donat una informació ‘més actualitzada i constant dels fets’. Concretament l’informe cita els casos de Vilaweb, Nació Digital, directe!cat i les edicions digitals de l’Ara o Levante-EMV com a mitjans que van oferir als seus lectors  ‘continguts específics i diversificats’.

Redacció
Redacció 24/02/2011

L’informe constata que les xarxes socials, i en especial Twitter, han estat determinants a l’hora de marcar l’agenda informativa dels mitjans i destaca que ‘la pressió ciutadana a la xarxa’ ha tingut ‘conseqüències directes’ en el tractament que n’han fet els mitjans. Les xarxes socials d’Internet, i en particular Twitter, han estat determinants a l’hora de marcar l’agenda informativa dels mitjans sobre l’apagada del senyal de TV3 al País Valencià. Aquesta és una de les principals conclusions de l’informe L’apagada de TV3 al País Valencià i l’impacte de les xarxes socials d’Internet, que analitza la cobertura dels fets realitzada a nivell audiovisual, escrit i digital els dies 17, 18 i 19 de febrer.

Media.cat revela que els punts de més intensitat del hashtag #sensesenyal, impulsat pel diari digital Vilaweb i que en el seu moment més àlgid (divendres 18 a les 12h) va arribar a suposar el 0,05% del tràfic mundial de Twitter, han precedit els períodes de màxima intensitat informativa de TV3, el canal 3/24 i Catalunya Ràdio. L’informe constata en les seves conclusions “que la pressió ciutadana a la xarxa té conseqüències directes en el tractament dels temes d’interès social, i que els mitjans són permeables a les seves dinàmiques”. 

La Corporació va fer una cobertura ‘molt moderada’
Així mateix, l’informe de Media.cat també assenyala que els mitjans adscrits a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, amb l’excepció del portal 3cat24.cat, han reaccionat tard i no han prioritzat la informació sobre l’apagada en les seves agendes temàtiques. En el darrer Telenotícies emés abans de l’apagada, la notícia només ocupava trenta segons de l’informatiu, i només en una ocasió, en l’edició del migdia de dissabte, l’apagada va ser el tema principal de l’espai informatiu de referència de Televisió de Catalunya. Media.cat considera que es tracta d’una cobertura “molt moderada, sobretot si tenim en compte que, en el cas de Televisió de Catalunya, l’apagada de les emissions suposava una pèrdua substancial de la seva audiència potencial”.

Els digitals, una vegada més, un pas per davant dels diaris en paper
L’informe també conclou que els mitjans digitals són els qui han donat una informació més actualitzada i constant dels fets. Capçaleres com Vilaweb, Nació Digital o Directe.cat, així com les edicions digitals de l’Ara o Levante-EMV, han ofert a la seva audiència continguts específics i diferenciats. A més a més, l’anàlisi de la cobertura dels mitjans impresos editats a Barcelona i València revela que la línia editorial en relació a la clausura de TV3 no depèn de què el centre de decisió del diari estigui radicat a a Catalunya o al País Valencià. El tractament de rotatius del Principat com Ara, Avui o El Punt, intens, continu i favorable a les emissions, és més similar a la del valencià Levante-EMV que no pas a la de la resta de diaris del Principat. Així mateix, la cobertura de La Vanguardia o El Periódico, fluixa i intermitent, s’aproxima més a la de la capçalera valenciana Las Provincias, únic rotatiu que justifica editorialment la decisió presa pel Govern valencià.

L’informe l’ha elaborat l’observatori crític dels mitjans Media.cat, que impulsa el Grup de Periodistes Ramon Barnils amb el suport de la Fundació ESCACC.