Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

TV3 estrena ‘La Zona Fosca’, una sèrie documental que aclarirà 13 crims del segle XX

|

- Publicitat -

L’objectiu del programa és fer una mirada documental sobre el crim i, principalment, sobre l’entorn en què es van produir els tretze assassinats. Per aquest motiu, la sèrie va explicant les diferents fórmules i camins que es van seguir per anar resolent els casos presentant la informació amb molta cura per tal de no ferir cap telespectador i allunyant-se en tot moment de la morbositat o el sensacionalisme.

A partir d’aquí, la sèrie s’ha anat teixint recopilant la premsa de l’època i els sumaris dels diferents crims i a la vegada buscant també testimonis el més directament relacionats amb els fets com són metges, advocats, fiscals, jutges, policies o també persones anònimes que van viure de prop els assassinats, segons ha explicat la directora de la sèrie, Elisabet Pons. En aquest sentit, i sent conscients que darrera de crims hi ha sempre dolor i ressentiment, afegeix Pons, es van prendre des del començament dues decisions: la primera, que no es trucarien a les famílies de les víctimes ni a les dels assassins; i la segona, que els crims triats no haguessin ocorregut més tard dels anys vuitanta.

Publicitat

Amb tot, s’han acabat escollint tretze crims ocorreguts en èpoques diferents i també amb característiques molt diferents de tal manera que la sèrie presenta tretze capítols que mai en cap cas són iguals. Crims rurals, crims urbans, crims a l’entorn de les màfies o l’estraperlo, enverinaments o crims de l’època del Paral·lel seran alguns dels casos tractats en aquesta sèrie que a la vegada mostrarà com han anat canviant també les coses en el món policial, judicial o periodístic. Precisament, és el periodista Pere Cullell, qui, interpretant-se a sí mateix, anirà descobrint davant les càmeres cada un dels tretze crims a través d’anar resseguint els passos que van portar a resoldre els casos, alguns dels quals van tenir una gran ressò popular i mediàtic i d’altres menys.

Segons Cullel, tot i que cada cas explicat és diferent d’un altre, la majoria d’ells segueixen un mateix patró i la majoria d’ells també demostren que ens molts casos els assassinats són fruit de l’atzar, és a dir que molta de la gent no sabia que acabarien sent uns assassins, en la majoria dels casos, per mala sort. El periodista ha destacat també que una altre de les conclusions que ha tret a l’hora de fer la sèrie ha estat comprovar la quotidianitat amb què metges i policies tracten les morts i els crims precisament per la professió que tenen.

La Zona Fosca s’ha presentat aquest dilluns a un hotel de Barcelona, un dels escenaris on es va cometre un dels crims de la sèrie i on s’han presentat també objectes reals que es van utilitzar en els diferents crims i que apareixen a la sèrie com retalls de diaris, fotografies de cadàvers, armes utilitzades en els crims, objectes personals de l’assassí o objectes clau de la investigació com un cistell en què es van trobar les restes esquarterades d’un cadàver.

La sèrie està composta de tretze capítols però la informació recercada sobre crims a Catalunya és suficient com per poder preparar, més endavant, una segona temporada de la mateixa. Una opció però que de moment no s’ha decidit a l’espera de conèixer el resultat que té la sèrie a la graella de TV3 i l’interès que rep del públic, segons ha explicat Francesc Escribano. El director de TVC ha destacat però la satisfacció de la cadena a l’hora d’apostar per aquest projecte ‘arriscat’ en tant que nou i difícil, i s’ha mostrat convençut que serà ben rebut pel públic. Una sèrie, ha afegit, que demostra que és possible fer una televisió diferent i de qualitat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut