Dimecres, 22 de setembre de 2021 - Edició 1154
La República

Tura proposa un nou model de finançament i la reforma de la Constitució

L’exconsellera d’Interior i Justícia, Montserrat Tura, no es vol quedar al marge del debat sobre el futur del PSC en el marc del Congrés del desembre. Per això, acompanyada de les persones que li van donar suport en les primàries a Barcelona, ha articulat un moviment anomenat Per Sumar Canviar que ja ha fet públiques algunes de les seves propostes. Entre elles, destaca l’aposta per un ‘model de finançament federal’ davant del concert econòmic de CiU i la reforma de la Constitució per aconseguir un estat ‘netament federal’. Una reforma que també hauria de permetre recuperar l’Estatut aprovat en referèndum i obrir el debat sobre ‘la forma d’articular jurídicament el dret a l’autodeterminació’.

Redacció
Redacció 10/08/2011

Per Sumar Canviar és una nova plataforma relacionada amb el PSC que està present a les xarxes socials i que vol contribuir al debat congressual dels socialistes catalans. Tal com es defineixen ells mateixos en la pàgina web, es tracta del grup de persones que va donar suport a la candidatura de Montserrat Tura per presentar-se com a cap de llista dels socialistes a Barcelona. Tot i que va ser un intent fallit i van perdre davant de l’equip de Jordi Hereu, l’entorn de Montserrat Tura es torna a organitzar de cara al Congrés del PSC previst pels pròxims 16,17 i 18 de desembre.

Entre els signants hi destaquen els exdiputats Àlex Masllorens i Toni Comín i a través de la web manifesten que tenen la intenció de participar en debat precongressual encara que comparteixen ‘moltes coses’ amb altres grups que han sorgit com +PSC, congresdesdebaix, 15-M Socialista i Nou Cicle. ‘La nostra voluntat és convergir en tot el que coincidim i enriquir el debat amb propostes noves’asseguren.

La plataforma ja ha penjat tres documents de propsotes al seu web. Un sobre el projecte federal que defensen, un altre sobre idees per ‘millor la democràcia dins i fora del PSC’ i, finalment, un tercer document sobre propostes generals pel socialisme del s.XXI. Entre les receptes que el col·lectiu dóna per aprofundir en el projecte federal destaquen la reivindicació d’un nou model de finançament i la reforma de la Constitució.

Davant de la proposta del concert econòmic, la gran reivindicació de CiU pels pròxims anys, l’entorn de Tura proposa un ‘model de finançament federal’ i detalla en què s’hauria de basar: ‘igual finançament per càpita a igualtat de competències en totes les comunitats, mecanismes de solidaritat perquè un esforç fiscal similar doni dret a serveis similars i ampliar els percentatges dels impostos que recapta i gestiona Catalunya’, entre d’altres.

Sobre la seva aposta per reformar la Constitució, creuen que hauria de servir pel reconeixement de Catalunya com a nació, perquè el Senat esdevingui una ‘veritable cambra territorial’ i assegurar la ‘plena co-oficialitat del català a l’Estat. Així com perquè la distribució de les competències quedi ‘clarament definida’. En aquesta línia, la plataforma liderada per Montserrat Tura veu necessari que en el marc d’una reforma constitucional s’obri el debat sobre la ‘forma d’articular jurídicament ‘ el dret de l’autodeterminació. ‘La pertinença i el vincle polític del poble de Catalunya amb els pobles de la resta d’Espanya i d’Europa s’ha de produir des d’un consens democràtic’, conclou el document.

En clau interna del PSC, Per Sumar Canviar aposta per un grup parlamentari propi al Congrés dels Diputats ‘com a instrument per fer sentir la veu del socialisme català en la política espanyola’ i perquè el PSC voti ‘sempre el mateix’ en totes les institucions on està representat. D’altra banda, amb la voluntat ‘d’enfortir la democràcia interna’ del partit, el moviment proposa primàries obligatòries per triar tots els caps de llista, fins i tot quan hi hagi un sol candidat, i que s’ampliï el dret a vot al conjunt de la ciutadania. En la mateixa línia, també demana que els militants escullin a través de votació secreta el primer secretari del partit i que es consulti al conjunt de la militància sobre qüestions claus d’estratègia política.