Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

Tura és la precandidata del PSC preferida per optar a l’alcaldia de Barcelona, segons un sondeig

L’avantatge de CiU per obtenir l’alcaldia de Barcelona es veure molt reduïda si la candidata del PSC fos l’exconsellera de Justícia i d’Interior Montserrat Tura. Així ho determina una enquesta que publica La Vanguardia, que pronostica uns resultats molt pitjors per al PSC si l’escollit per defensar la candidatura socialista és l’actual alcalde Jordi Hereu. Trias obtindria només un punt de diferència i un regidor més si la seva rival és Montserrat Tura, mentre que l’avantatge s’ampliaria fins a nou regidors si el candidat de CiU s’enfrontés a Jordi Hereu i es quedaria dos de la majoria absoluta. En ambdós casos, el PP seria la tercera força mentre que ERC i ICV-EUiA empitjorarien els resultats.

Redacció
Redacció 17/01/2011

El sondeig es va dur a terme entre dimecres i divendres, just després de fer-se pública l’opció de l’exconsellera de disputar la candidatura del PSC a l’alcaldia de Barcelona a Jordi Hereu. Segons l’enquesta, si Hereu fos l’aspirant socialista, Trias estaria molt a prop de la majoria absoluta, ja que obtindria un 42,5% dels suports i nou regidors de diferència respecte l’actual alcalde, amb el 21,3% dels vots i 10 regidors, mentre que si la rival del candidat nacionalista fos Tura, l’avantatge es reduiria a només un punt i només un regidor.

En qualsevol dels casos, el PP seria la tercera força política a l’Ajuntament de Barcelona i seria clau per formar una majoria al consistori barceloní, mentre que les expectatives per a ERC i ICV-EUiA es reduirien, sobretot si l’exconsellera i exalcaldessa de Mollet del Vallès, Montserrat Tura, fos la candidata socialista. Pel que fa Ciutadans i Solidaritat Catalana no entrarien a l’Ajuntament de Barcelona, en no obtenir el 5% necessari dels vots.

Pel que fa la valoració dels candidats, Trias i Tura obtenen pràcticament la mateixa nota, amb un 5,55 i un 5,54 sobre 10, respectivament, mentre que Hereu suspendria, amb un 4,49. Però si els que valoren són els votants socialistes, Tura s’acosta al 6, amb un 5,94, mentre que Jordi Hereu obté un 5,15, superat inclús per l’ecosocialista Ricard Gomà, amb un 5,31, si bé només el 29,5% dels enquestats sap qui és.

En quant a la participació, l’enquesta determina que si el candidat socialista és Jordi Hereu mobilitzarien el 45,9% del seu electorat, mentre que si ho és Montserrat Tura, la participació seria del 66,2%. La participació total seria del 60%, uns deu punts més que en els anteriors comicis.

A favor de les primàries
Pràcticament dues terceres parts dels barcelonins, un 64,1% celebra que el PSC celebri unes eleccions primàries per escollir el candidat amb vista als comicis municipals del maig que ve i que els afiliats i simpatitzants es puguin pronunciar sobre qui ha de ser el representant socialista. Aquest suport s’enfila fins al 73,4% entre els qui van votar el PSC en les passades eleccions municipals. Dels votants socialistes el 2007, un 64,9% escolliria l’exconsellera Tura, mentre que el 24,3% es decanta per Hereu.

Al mateix temps, l’enquesta indica que un 32,9% dels entrevistats té poca confiança en l’actual alcalde i un 24,6% cap confiança. Hereu sembla tenir més suport entre els votants d’Iniciativa que entre els del mateix PSC, mentre que sobre Trias, el 34,6% li tenen molta o bastanta confiança, i el 34,2% poca o cap. Entre els votants de CiU, l’índex de confiança s’enfila fins el 72,7%, segons l’enquesta.