Dimecres, 22 de setembre de 2021 - Edició 1154
La República

Tura decideix plantar cara a Hereu per la candidatura de Barcelona

Finalment hi haurà batalla en el si del PSC per la candidatura a l’alcaldia de Barcelona. Montserrat Tura, que ha estat reflexionant en els darrers dies sobre la seva participació a les primàries socialistes per liderar la candidatura del PSC a Barcelona, ha decidit plantar cara a Hereu després que diverses enquestes internes del PSC mostressin que l’exconsellera obtindria millors resultats que l’actual alcalde, que quedaria tercer per darrera de CiU i PP. Tura, que va ser durant quinze anys alcaldessa de Mollet del Vallès, s’enfrontarà així a una cúpula socialista barcelonina que ha tancat files amb Hereu, encara que compta amb el suport de la direcció nacional del PSC liderada per José Montilla, que tem que l’alcalde socialista faci perdre a la formació fins i tot la Diputació de Barcelona. Aquesta tarda, mentre se celebrava la reunió del grup parlamentari del PSC a Sant Fruitós de Bages i encara sense confirmació oficial de la notícia, Tura ha demanat, a través del facebook, ajuda per enfrontar-se a Hereu que aquest dimarts ha considerat ‘legítmes’ totes les candidatures que es presentin per aspirar a liderar la llista socialista de Barcelona.

Redacció
Redacció 12/01/2011

Montserrat Tura rivalitzarà amb Jordi Hereu per la candidatura a l’alcaldia de Barcelona. Aquest dimecres l’exconsellera ha decidit presentar-se després de reflexionar en els darrers dies sobre la conveniència de fer-ho. Diverses enquestes internes que han circulat les darreres setmanes han fet saltar totes les alarmes a la direcció del PSC, que veuen com Hereu tindrà un daltabaix electoral que pot fer perdre fins i tot la Diputació de Barcelona. L’alcalde, segons una enquesta interna del PSC, davallaria fins al tercer lloc per darrera de CiU, que obtindria l’alcaldia i el PP. Així, vistos els mals auguris, José Montilla va demanar durant les festes de Nadal a Hereu que deixés la seva candidatura a una altra persona del partit, petició que fou rebutjada per l’alcalde socialista, que aquest dimecres ha demanat respecte per la seva decisió alhora que ha recordat el suport incondicional que ell va donar al PSC de cara a les eleccions del 28 de novembre.

Tura demana ajuda
La candidata socialista no tindrà fàcil assolir el lideratge de la candidatura a tenor dels ferms suports i de la bona imatge que gaudeix Hereu en la secció local del PSC a Barcelona. La cúpula socialista barcelonina dóna ple suport a l’actual alcalde, encara que en el procés de primàries que s’obre aquest dissabte poden votar militants i simpatitzants. L’exconsellera, haurà de lluitar també contra un altre factor que li resta punts de cara a la batalla amb Hereu, ja que no és de Barcelona. Quinze anys com a alcaldessa de Mollet del Vallès i l’ostentació de diversos càrrecs en la federació del PSC del Vallès Oriental és un bagatge que Tura haurà de dissimular si vol derrotar l’actual alcalde de Barcelona.

Hereu tocat
Les pèssimes enquestes internes que el PSC ha realitzat darrerament han acabat per empènyer Montserrat Tura a la batalla contra Hereu. L’actual batlle de la ciutat sempre s’ha mantingut ferm en la seva decisió de presentar-se com a candidat, malgrat moltes veus socialistes que clamaven un recanvi al capdavant del PSC de Barcelona. La marxa de Ferran Mascarell a la conselleria de Cultura preveia un plàcid camí d’Hereu cap a la candidatura, però la tenacitat de José Montilla, que ha advocat sempre per la substitució del líder socialista de Barcelona, ha acabat per obrir el procés de primàries que s’encetarà el proper dissabte amb un final incert.

Primeres discrepàncies entre la direcció nacional i la federació local
Les primàries del PSC a Barcelona ja han provocat la primera diferència entre la direcció nacional del partit i la federació del partit a la ciutat. I és que el reglament que regula aquest procés exigeix que cada candidat ha de presentar un nombre d’avals equivalent al 40% de la militància de Barcelona. Però des de l’aparell nacional creuen que aquest tràmit es pot passar per alt donada la bona predisposició del PSC de Barcelona a celebrar les primàries. La cúpula del partit a la ciutat, però, diu que el reglament s’ha d’aplicar al peu de la lletra i que tant Jordi Hereu com qualsevol altre candidat que es vulgui enfrontar a ell hauran de presentar aquest 40% d’avals.