Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Troben un mecanisme que converteix en mortals cèl·lules cancerígenes

|

- Publicitat -

Les cèl·lules mare i les cèl·lules malignes tenen com a característica comú la immortalitat. En el cas de les cèl·lules mare, la immortalitat serveix com a reserva per poder crear qualsevol tipus de teixit sa. En canvi, en el cas de les cèl·lules mortals, la immortalitat és usada per créixer i destruir sense control un teixit sa.

L’ estudi demostra que l’expressió del gen CIRP és un dels determinants de la immortalitat cel.lular. Aquest gen, juntament amb altres gens de les cèl·lules mare, s’ha infectat en cèl·lules mortals o cancerígenes.

Publicitat

Posteriorment, un cop validat aquest mecanisme s’han estudiat cèl·lules procedents de 225 tumors humans i s’ha vist que en un elevat percentatge aquests gens també estant ‘sobreexpressats’, és a dir que es reprodueixen contínuament. Això s’ha pogut veure especialment en cèl·lules procedents de càncer de còlon i mama on el 35% d’elles sobreexpressen CIRP.

Finalment, s’han desactivat els gens en aquests casos i s’ha vist que les cèl·lules tumorals perdien la seva immortalitat i passaven a envellir com les altres. El pròxim pas és que altres grups d’estudi repliquin els resultats i els provin en pacients i no al laboratori.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut