Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

Troben un mecanisme que converteix en mortals cèl·lules cancerígenes

L’Institut de Recerca de l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron ha trobat un gen que, al desactivar-lo, fa que les cèl·lules tumorals es tornin mortals. Aquest tipus de cèl·lules no envelleixen ni s’autoeliminen, i això fa que els tumors creixin sense control i siguin malignes. Ara, però, aquest grup de recerca ha trobat gens en les cèl·lules mare que fan que en alguns casos les cèl·lules cancerígenes perdin la seva immortalitat i envelleixin com les altres. Aquests estudis s’han publicat a la revista ‘Molecular Cellular Biology’.

Redacció
Redacció 06/02/2009

Les cèl·lules mare i les cèl·lules malignes tenen com a característica comú la immortalitat. En el cas de les cèl·lules mare, la immortalitat serveix com a reserva per poder crear qualsevol tipus de teixit sa. En canvi, en el cas de les cèl·lules mortals, la immortalitat és usada per créixer i destruir sense control un teixit sa.

L’ estudi demostra que l’expressió del gen CIRP és un dels determinants de la immortalitat cel.lular. Aquest gen, juntament amb altres gens de les cèl·lules mare, s’ha infectat en cèl·lules mortals o cancerígenes.

Posteriorment, un cop validat aquest mecanisme s’han estudiat cèl·lules procedents de 225 tumors humans i s’ha vist que en un elevat percentatge aquests gens també estant ‘sobreexpressats’, és a dir que es reprodueixen contínuament. Això s’ha pogut veure especialment en cèl·lules procedents de càncer de còlon i mama on el 35% d’elles sobreexpressen CIRP.

Finalment, s’han desactivat els gens en aquests casos i s’ha vist que les cèl·lules tumorals perdien la seva immortalitat i passaven a envellir com les altres. El pròxim pas és que altres grups d’estudi repliquin els resultats i els provin en pacients i no al laboratori.