Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

Tripartit i CiU no es posen d’acord al reclamar un finançament similar al concert basc

El Parlament no ha aprovat aquest dijous la moció presentada per CiU sobre el desplegament de l’Estatut i el model de finançament. En concret, la federació ha reclamat l’establiment d’un full de ruta per al desplegament, una negociació del finançament ‘exclusivament bilateral’ i un model similar al concert basc. Una darrera reclamació que també demanava el tripartit en una esmena consensuada que ha presentat al text. No obstant això, l’esmena dels grups que donen suport al Govern no s’ha arribat a votar, mentre que la moció de CiU ha estat rebutjada per 81 vots en contra.

Redacció
Redacció 08/02/2008

El parlamentari de CiU Francesc Homs ha manifestat, durant la seva defensa de la moció, que ‘el desplegament de l’Estatut no va endavant; que hi ha una clara responsabilitat del govern del PSOE de Madrid, però també n’és responsable el Govern; i que cal revisar la negociació i el full de ruta’. Així mateix, ha reclamat que és molt important que el Parlament acordi una posició unitària sobre el finançament abans de negociar amb el govern espanyol.

La moció de CiU reclamava instar al Govern a ‘establir i presentar al Parlament les bases d’un full de ruta pel desplegament de l’Estatut a partir dels documents elaborats per l’Institut d’Estudis Autonòmics (…); la utilització dels recursos jurídics a l’abast del Parlament; i desenvolupar la potencialitat de l’article 5 de l’Estatut en matèria de drets històrics del poble català que fonamenten també amb l’autogovern’. La proposta també manifesta que l’Estatut ‘permet la concreció del nou model de finançament per una via exclusivament bilateral’. Així mateix, demana negociar a la Comissió mixta estat-Generalitat un ‘finançament que obtingui uns resultats equivalents als del concert econòmic i que redueixi el dèficit fiscal a Catalunya’. Segons Homs, aquests dos punts són ‘fonamentals’.

El parlamentari del PPC Jordi Montanya ha explicat que votarien en contra de la moció de CiU ‘perquè encara hi ha recursos d’inconstitucionalitat contra l’Estatut al Tribunal Constitucional’. Segons el diputat dels populars, ‘les sentències del TC poden afectar el text estatutari’. ‘No cal elaborar nous fulls de ruta’, ha remarcat. Mentre, el diputat de Ciutadans José Domingo ha criticat la moció de CiU per les seves referències al drets històrics i ha qualificat ‘d’insolidària’ la proposta d’equiparació entre el model de finançament i el concert basc.

Per la seva banda, els socis del Govern han presentat dues esmenes a la moció de CiU, que finalment no s’han votat, una de les quals insta a la Comissió mixta a ‘acordar (…) l’abast i les condicions de la cessió de tributs de titularitat estatal i, especialment, els percentatges de participació en el rendiment dels tributs estatals’; reclama un model que no comporti ‘efectes discriminatoris envers Catalunya respecte a les altres comunitats autònomes’; demana desenvolupar mecanismes que facin possible ‘l’objectiu d’aconseguir l’equiparació progressiva entre els ingressos de la Generalitat i els que proporciona el sistema de concert i reduir el dèficit fiscal’. Així mateix, tal com va reclamar aquest dimecres el president, José Montilla, es reclama al govern espanyol la publicació de les balances fiscals.

La diputada del PSC Rocío Martínez ha defensat l’esmena del tripartit, que, ha dit, ‘és sobrera per reiterada i coneguda’. Acte seguit, ha recordat que el nou model de finançament és cabdal pel Govern d’Entesa. El parlamentari d’ERC Sergi de los Rios ha titllat ‘d’incoherent’ l’actitud de CiU per presentar un finançament que va més enllà del sostre que Artur Mas va pactar amb el president Zapatero a La Moncloa. ‘El model determinat a l’Estatut és per una banda bilateral i per un altra multilateral’, ha afirmat De los Rios, qui ha criticat a CiU per no voler dialogar la moció. Jaume Bosch, d’ICV, ha afirmat que la moció de la federació ‘és poc rigorosa i poc clara, ja que planteja un canvi del full de ruta’.