Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Tretze detinguts a Santa Coloma de Gramenet i Badalona en una operació contra el terrorisme islamista

|

- Publicitat -

Els detinguts són tots de nacionalitat marroquina i se’ls relaciona amb tasques de suport a l’ocultació i posterior fugida de terroristes d’Al-Qaeda entre ells alguns dels implicats en els atemptats de l’11-M a Madrid. Les detencions de l’operació Amat s’han fet a Cerdanyola del Vallés, Santa Coloma de Gramenet i Badalona. També hi ha hagut detinguts a Madrid i Algessires. Vuit dels detinguts són My Mhamed Idriss Hachim, nascut el 22 de febrer de 1979 a Marrakech (Marroc), My Driss Ben Moussa, nascut el 23 d’octubre de 1951 a Berkane (Marroc), Youssef Ben Moussa, nascut el 31 de gener de 1985, a Tànger (Marroc), Bilal Ben Moussa, nascut el 30 de desembre de 1980 a Tànger (Marroc), Abdelaziz Laakel, nascut el 5 de gener de 1966 a Anjra (Marroc), Fouad Dkikar, nascut el 15 d’agost de 1977 a Marroc, Mostafa Filali, nascut el 28 de desembre de 1978 a Tànger (Marroc), Mohamed Ben Hesaien, nascut el 21 de desembre de 1976 a Tànger (Marroc).

Continuació de l’Operació Tigris

Publicitat

Les investigacions són continuació de les que es varen portar a terme l’any 2005 sota el nom d’Operació Tigris en què es va desmantellar una estructura terrorista que s’encarregava de l’adoctrinament, reclutament, finançament i enviament de terroristes a Irak, amb la missió de cometre accions suïcides contra les tropes estrangeres i altres objectius fixats per l’organització Al Qaeda.

Segons les investigacions policials, els ara detinguts varen acollir i amagar i els varen facilitar la fugida als fugitius després dels atemptats de Madrid de l’any 2004 entre ells Mohamed Larbi Ben Sellam, Daoud Ouhnane, Mohamed Afalah, Othman El Mouhib y Abdelilah Hriz. La policia està regitrant els domicilis dels detinguts.

Per la seva banda el delegat del govern espanyol a Catalunya, Joan Rangel ha dit que es tracta d’una operació de la Policia Nacional que ha començat aquesta nit i que ha estat ordenada pel jutge de l’Audiència Nacional Baltasar Garzón, en el marc de la qual s’han fet 13 detencions en diversos municipis catalans: 8 a Santa Coloma de Gramenet, 1 a Badalona, 2 a Cerdanyola del Vallès i 2 a Vilanova i la Geltrú.

Sobre la relació d’aquestes detencions amb les produïdes el passat mes de gener en una operació contra el terrorisme islamista, Rangel ha explicat que les activitats d’aquesta naturalesa hi són arreu del món globalitzat, i per això ‘els cossos policials han d’estar sempre amb la màxima alerta, com ho estan fent, i han de disposar de la informació adequada per poder actuar a temps, que és el que s’està fent en aquestes operacions’.

Rangel ha deixat clar que no s’ha de relacionar la immigració amb el terrorisme i la delinqüència. ‘No s’han de barrejar aquestes detencions amb la immigració il•legal. Una cosa és actuar en l’àmbit de la Llei d’Estrangeria, que implica que les persones han de venir a treballar de forma legal i ordenada, i una altra és actuar contra les màfies que s’aprofiten de la necessitat humana i trafiquen amb éssers humans. Un terrorista és un terrorista, tingui el color de la pell que tingui, parli la llengua que parli i sigui del país que sigui’. El Delegat del Govern a Catalunya ha afegit que és demagògica la criminalització de determinats col•lectius en aquest sentit, i que no ajuda a la convivència ni a la cohesió social.

En relació al desplegament dels Mossos d’Esquadra, que culmina el proper 1 de novembre, Rangel ha dit que ‘El Cos Nacional de Policia i la Guàrdia Civil es convertiran en cossos especialitzats, que tenen una presència importantíssima a Catalunya en determinades comeses, com la lluita contra el terrorisme. Serà normal que apareguin en operacions com aquesta, perquè son la seva competència i les continuaran portant a terme’. Altres competències que seguiran desenvolupant a Catalunya, en coordinació amb els Mossos d’Esquadra, seran les relacionades amb estrangeria, documentació, control de duanes i de fronteres, segons ha explicat Rangel.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut