Dimarts, 22 de juny de 2021 - Edició 1062
La República

Tresserras reitera que les obres no sortiran del Museu de Lleida per la via de la imposició

El conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, ha reiterat que les obres d’art en litigi amb l’Aragó no sortiran del Museu de Lleida per la via de la imposició i ha defensat la resolució del conflicte mitjançant el diàleg. El conseller ha insistit en la ‘legitimitat i legalitat’ de la col•lecció i ha criticat l’actitud que ha adoptat CiU ‘generant una batalla per resoldre un conflicte que només es pot solucionar amb acords’. Pel que fa a la decisió de la Rota de rebutjar la proposta del bisbat de Lleida d’analitzar les proves per acreditar la propietat de les obres, Tresserras ha dit que el Consorci està a l’espera de rebre els arguments que han motivat aquesta decisió per analitzar-los.

Redacció
Redacció 04/06/2008

El conseller de Cultura ha presidit aquest dimarts la reunió del Consorci del Museu de Lleida, la primera que se celebra després que el tribunal de la Rota informés que rebutjava la proposta del bisbat de Lleida d’analitzar les proves aportades per acreditar la propietat de les obres d’art que reclama l’Aragó.

Tresserras, com a portaveu del consorci, ha reiterat la ‘legitimitat i legalitat’ de l’adquisició i posterior manteniment i gestió de les obres d’art en litigi amb l’Aragó. El mateix consorci ha ‘refermat el seu compromís’ amb el Museu de Lleida d’acord amb la Llei del patrimoni cultural català.

Per aquest motiu, Tresserras s’ha mostrat contundent i ha reiterat que les obres d’art no sortiran del Museu de Lleida per la via de la imposició i ha insistit que l’única forma de resoldre el litigi de forma satisfactòria és mitjançant l’acord.

El conseller de Cultura ha manifestat la seva indignació respecte l’actitud d’alguns partits polítics, concretament CiU, ‘per voler radicalitzar aquest litigi i generar soroll amb l’objectiu de convertir aquest tema en una batalla’. Tresserras ha insistit que s’ha de treballar amb discreció i sense ‘crear enemics imaginaris de qui defensar les obres d’art’. El conseller ha criticat la ‘instrumentalització política’ que CiU vol fer d’aquest tema i els ha demanat que ‘deixin de llençar gasolina al foc’.

Tresserras ha assegurat que els contactes amb l’Aragó són continuats i cordials i que l’objectiu és arribar a un acord que pugui satisfer les dues parts.

Pel que fa a la decisió de la Rota de rebutjar la proposta del bisbat de Lleida d’analitzar les proves per acreditar la propietat de les obres, Tresserras ha dit que el Consorci està a l’espera de rebre els arguments que han motivat aquesta decisió per analitzar-los i prendre una decisió en cas que sigui necessari. ‘Volem saber si es una desestimació tècnica o quins arguments utilitzen per prendre aqueta decisió’, ha afegit el conseller. Un cop tinguin aquesta documentació tornaran a reunir-se els membres del consorci.

Tresserras ha afirmat que tot continua igual i que l’expectació creada pel resultat de la reunió d’aquest dimarts no té cap sentit, ja que ‘no hi ha cap novetat que pugui canviar les coses, ni nous enemics dels que s’hagin de protegir les obres d’art’.

El conseller també s’ha referit a la demanda civil que va presentar l’Associació d’Amics del Museu de Lleida per la propietat de les obres. Tresserras considera que la via civil tindria sentit si es poses en dubte la propietat d’aquestes peces d’art, però ha reiterat que ‘estan suficientment acreditades i legitimades’. ‘Tenim els estudis fets i no tenim cap dubte’, ha assegurat el conseller. No obstant això, ha respectat la decisió de l’entitat d’iniciar el procés.