Divendres, 6 d'agost de 2021 - Edició 1107
La República

Tresserras es mostra “sorprès” per la negativa de Molina a tornar els “Papers de Salamanca” i hi veu una estratègia electoral

El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, ha confessat sentir-se ‘sorprès’ per les declaracions del ministre César Antonio Molina aquest dimecres al Congrés, en què va ajornar indefinidament el retorn dels ‘papers de Salamanca’ pendents. Tresserras ha recordat que el ministre encara no ha contestat a la petició formal del conseller per convocar la comissió tècnica que ha d’avalar la feina dels tècnics catalans, acabada fa prop d’un any. Tresserras ha lamentat que ara el ministre vulgui supeditar el retorn ‘a la creació de nous organismes que pengen de l’aprovació hipotètica d’una nova llei’. ‘És molt difícil no veure-ho com una operació de dilació davant d’una propera convocatòria electoral’, ha advertit el conseller.

Redacció
Redacció 05/10/2007

Tresserras ha destacat que les declaracions d’ahir del ministre ‘són paraules pronunciades en seu parlamentària, per tant les he de donar per bones’. El conseller ha recordat que continua esperant una resposta del ministeri a la carta formal que li va adreçar la conselleria demanant fixar conjuntament un calendari de reunions on participés també la Comissió de la Dignitat.

El conseller ha recordat que ‘en l’esperit de la llei hi ha la voluntat de fer-lo amb celeritat i diligència. Nosaltres hem fet tota la feina que calia per fer possible aquest procés, i entenc que el ministeri s’ha de comportar lleialment i actuar en correspondència. No hi ha elements que justifiquin la dilació –ha advertit Tresserras-. La part catalana ha actuat competentment i ha fet una bona identificació dels documents. És cert que ha d’haver una comissió mixta per avalar aquest procediment, però ja fa pràcticament un any que la part catalana va acabar la seva feina i per tant és urgent que aquesta comissió faci la seva’.

Pel que fa a la crida a la mobilització que ja va plantejar ahir ERC, Tresserras ha comentat que el Govern no pot mobilitzar però ha celebrat la ‘unanimitat’ que, al seu parer, genera a Catalunya aquest conflicte. ‘A títol particular jo em sento solidari amb la feina que ha fet la Comissió de la Dignitat, i si no hi ha una resposta que ens permeti pensar que hi ha una voluntat inequívoca per part del ministeri de complir el que preveu la llei i completar un procés ja encetat, jo participaré de les actuacions que la Comissió arbitri i em semblin legítimes i justes’.

En aquest sentit, Tresserras ha recordat que els ‘papers de Salamanca’ pendents ‘no són a Catalunya com a conseqüència d’un acte de violència, i això és molt greu. Entretant, hi ha gent que té dret a recuperar la seva documentació i està morint, per tant no parlem d’una qüestió estrictament política sinó també moral’. Per això, el conseller ha demanat al ministre ‘un esforç de tots plegats per sobreposar-nos a possibles tacticismes d’ordre polític. Jo entenc que el ministre es troba sotmès a un conjunt de pressions, ho entenc perquè també em passa a mi’.