Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Tresserras demana la “desestacionalització” del llibre més enllà d’actes concrets com el Saló del Llibre i Sant Jordi

La tercera edició del Saló del Llibre ha obert aquest dimecres les portes fins al 25 de novembre amb una crida per part dels experts per fomentar la lectura entre els més joves. Així mateix, el conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, ha demanat la ‘desestacionalització’ del llibre més enllà d’actes concrets com el mateix Saló del Llibre o Sant Jordi. D’altra banda, ha dit que l”horitzó futur’ del llibre es troba en la col·laboració ‘estreta’ entre el sector editorial i la indústria audiovisual, perquè ‘sense literatura’ no hi ha ‘ficció i documental audiovisual’ i, per tant, s’ha de permetre a les grans indústries del llibre ‘desembarcar’ en altres sectors de la cultura. A l’acte d’inauguració el conseller ha estat acompanyat del president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach, i el president de la comissió organitzadora del Saló del Llibre, Antoni Comas.

Redacció
Redacció 22/11/2007

Així, el conseller de Cultura ha explicat que a banda d’aquests esdeveniments fixats el calendari no hi ha un ‘moviment dinàmic i actiu’ entorn del llibre, amb la qual cosa considera ‘convenient’ potenciar un cicle de Nadal i un altre d’estiu cap a una recerca de literatura ‘de vacances’. A més, creu que el llibre en aquesta època de canvis s’ha ‘salvat sol’ perquè la seva capacitat d’adaptar-se com el format ‘més flexible’ i el ‘vehicle perfecte’ per a tota mena d’informació i de coneixement.

En un moment en què el llibre ha de compartir l’escenari d’emmagatzematge d’informació amb d’altres plataformes, el llibre continua sent el format més ‘noble’, ha assenyalat el conseller. I ha afegit, que en una època en què el volum de coneixement i d’informació disponible és molt elevat el llibre ‘sembla destinat a ser el receptacle privilegiat’ d’aquelles informacions ‘de qualitat’.

El conseller de Cultura també ha apel·lat a la necessitat del llibre com a pilar bàsic ‘en la vertebració, divulgació i difusió’ de la cultura. També ha dit que els més joves haurien d’acostumar-se a crear una biblioteca personal dels llibres de text. Sobre aquest aspecte, Tresserras ha tranquil·litzat el gremi d’editors i llibreters respecte a la gratuïtat dels llibres, en el sentit de que l’administració ‘no podrà trencar mai la cadena comercial’ perquè posaria ‘en perill’ el sector. Per aquest motiu, ha assenyalat que es treballarà al costat del món de la distribució i l’edició per tal de garantir que propostes ‘amb sentit’ tirin endavant, però estudiant i analitzant quines són les conseqüències.

La tercera edició del Saló del Llibre enguany se centra en la sensibilització sobre el canvi climàtic, en un major compromís amb el medi ambient i el foment de la lectura. Amb l’objectiu d’arribar als 77.000 visitants, el certamen compta amb uns 150.000 títols procedents de les principals editorials espanyoles i estrangeres.