Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1054
La República

Tresserras demana al Vaticà que desencalli el conflicte de les peces d’art de la Franja

El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat, Joan Manuel Tresserras, ha declarat aquest dissabte que l’alta jerarquia eclesiàstica hauria d’aplicar una doctrina basada en la ‘racionalitat’ i que tendís a ‘rebaixar el conflicte’ entre la diòcesi de Lleida i la de Barbastre-Montsó, per l’exigència d’aquesta darrera a què se li retornin unes peces d’art, que porten més de 100 anys al Museu Diocesà. Tresserras ha afirmat que el tribunal de la Rota ‘no s’ha pres la molèstia de mirar la documentació’ aportada per justificar que les peces es quedin a Catalunya, i considera que hi ha ‘interessos’ per què aquest conflicte estigui viu.

Redacció
Redacció 09/06/2008

Tresserras ha dit que seria un interessant tema d’investigació ‘periodística’ saber els motius pels quals, ara ha sorgit aquesta agre discussió entre les diòcesis de Lleida i Barbastre. Ha comentat que el de Lleida ha estat durant cent anys un museu ‘magnífic’, que va seguir en la seva creació les directrius del llavors papa Lleó XIII. ‘Hem d’esbrinar perquè això es converteix ara en un problema’, ha dit el conseller.

El conseller de Cultura del Govern ha assegurat que ‘estem segurs de les nostres raons’ per les quals les peces d’art s’han de quedar a Catalunya, i ha assenyalat ‘no hi ha una sentència’, sinó una ‘resolució’ per part del Vaticà, que va aparèixer ‘a partir d’unes queixes de l’església aragonesa’ que reclamava les peces. ‘Tenim documentació clara que acredita que el gruix de les peces van arribar al diocesà de Lleida per un procés escrupolós’ ha conclòs el conseller, poc abans d’inaugurar aquest dissabte al matí a Barcelona l’assemblea general del Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC).