Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Tres notaris, premiats per la seva tasca en favor del català a la Justícia

Barcelona acull el pròxim 14 de novembre l’acte de lliurament del Premi Agustí Juandó i Royo, que s’atorga cada any a personalitats i entitats destacades per la defensa del català al llarg de la seva trajectòria professional dins l’àmbit de la Justícia. Aquest premi, constituït ara fa tres anys per la Comissió de Llengua del Consell de l’Advocacia Catalana (CICAC), pretén fomentar l’ús de la llengua catalana en l’àmbit jurídic, ja que és un dels camps on menys s’utilitza. Enguany, rebran el guardó els notaris Lluís Jou, Eladi Crehuet i Joan Bernà, com a reconeixement per la seva tasca en favor de l’ús normal de la llengua.

Redacció
Redacció 13/11/2007

Lluís Jou va ser director general i fou el responsable de l’elaboració de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de Política Lingüística, del seu desplegament, amb una vintena de decrets, entre els quals es pot destacar el Decret 204/1998, de 30 de juliol, d’ús de la llengua catalana als documents notarials.

Eladi Crehuet és notari de Barcelona des de 1991, i l’any 2005 fou designat membre de la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat de Catalunya. També és membre fundador de la Fundació Àpoca i director de la revista del mateix nom (1994-2004). Vicepresident de la Fundació Malalts Mentals de Catalunya i de la Casa de Canarias a Catalunya.

Joan Bernà ha estat cofundador de la revista i fundació ‘Àpoca’, coordinador de la ‘Plataforma pels Documents Notarials en Català’, entre 1997 i 2001, i impulsor de la ‘Fundació privada Roca Sastre’, de la qual és patró, sorgida arran del Centenari del jurista Ramon Maria Roca Sastre, el 1999. També ha publicat articles sobre dret civil, dret hipotecari i dret lingüístic. Per últim, ha estat creador de la pàgina web ‘auladret.cat’ de formularis i docència sobre l’àmbit notarial-registral.

Segons les últimes dades de la Generalitat, només un 10% dels documents notarials es redacten en català. Les comarques de Girona són les que més documents notarials en català és redacten mentre que Tarragona és on menys amb un 4,6%, experimentant un retrocés des del 2002. El Consell de l’Advocacia Catalana destaca que aquestes dades ‘evidencien la mala salut de la llengua catalana a l’àmbit de la judicatura’ i demanen un suport més fort per part de les institucions.

L’acte d’entrega del premi se celebrarà al Pati de Columnes de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Catalunya, i serà presidit pel Conseller de la Vicepresidència de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, que farà l’entrega de premis. També hi assistiran diverses personalitats destacades de l’àmbit judicial català.