Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

Trenta poetes catalans desembarcaran al ‘Marché de la Poésie’ de París

La poesia catalana és la convidada d’honor de la 38a edició del ‘Marché de la Poésie’ de París. L’Institut Ramon Llull conjuntament amb el certamen francès han organitzat una trentena d’actes en els quals la poesia catalana n’és la protagonista, ja sigui en forma de recital, concert o presentació de traduccions. El programa d’activitats, ‘Poétarium catalan’, comptarà amb la presència de trenta poetes catalans. Josep Bargalló, director de l’Institut Ramon Llull, ha valorat la iniciativa com un dels moments ‘més importants’ de la poesia catalana, perquè, malgrat la qualitat dels autors i les obres publicades, els versos catalans sempre els ha faltat ‘visibilitat internacional’.

Redacció
Redacció 18/05/2010

Sota el nom de ‘Poétarium catalan’, l’Institut Ramon Llull i l’organització del ‘Marché de la Poésie’ permetran als visitant del certamen –uns cinquanta mil l’any passat– conèixer de primera mà la poesia catalana, ja que per a Carles Torner, director de l’Àrea de Literatura i Pensament de l’IRL, el programa d’activitats és ‘un diàleg’ entre la poesia actual i ‘els nostres clàssics’.

Alguns dels poetes convidats són Gemma Gorga, Perejaume, Francesc Parcerisas, Jaume Pont i Enric Sòria. Cal dir, però, que algunes activitats mostraran un cara poc coneguda del gènere del vers: el grup de ‘hip-hop’ valencià Rapsodes posarà música als poemes d’Ausiàs March i David Mengual Trio donarà el toc jazzístic en un recital de poemes catalans i gaèlics.

Bargalló ha considerat que aquesta associació entre l’IRL i el ‘Marché de la Poésie’ permetrà als ‘poetes i poetesses catalanes’, no només ser visibles, sinó que també els convertirà en els protagonistes del ‘juny poètic’ francès. I ha afirmat que la tria de poetes té la voluntat ‘plural’ de representar ‘tots’ els territoris catalans i les diverses generacions i gèneres poètics.

A més, Bargalló ha valorat la iniciativa com una ‘gran fita’ que ha tingut un recorregut previ: tres revistes especialitzades han publicat monogràfics sobre la poesia catalana, Teresa Colom va llegir textos seus a ‘Expolangues’, Raimon va realitzar un emotiu concert a la Sorbona en el que va incloure textos d’Ausiàs March, Salvador Espriu i Joan Roís de Corella.

L’any passat la poesia catalana ja va ser present al ‘Marché’ amb Pere Rovira, Dolors Miquel i Xavier Farré, que van participar en un acte conjunt amb poetes polonesos. A més, Imma Odina i Cinta Massip van oferir un recital poètic el dia de la música, també en el marc del certamen.