Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Treballadors públics denuncien l’acarnissament del 155 amb el català

|

- Publicitat -
Durant la seva intervenció en l'acte “Defensant la República! Plantant cara al 155!” celebrat aquest dijous a la Universitat Pompeu Fabra i organitzat per Intersindical-CSC, Lorente ha denunciat el “trencament” de la normalització pel que fa a la presència de la llengua catalana a l’administració per l'aplicació de l'article de la Constitució. De fet, ha manifestat que alguns dels decrets i lleis “tombats” per l'aplicació del 155 són “fonamentals per la normalització de la llengua” i -d'altra banda- ha recordat que “el 155 ha reforçat les actituds feixistes”, en referència a l'augment d'agressions físiques a persones “per parlar català”. 

Pel que fa al dia a dia de l'administració, “acostumada a funcionar amb una llengua” i que ara ha de traduir al castellà molts dels documents que genera, la lingüista ha recomanat “externalitzar les traduccions i passar la  factura al Ministeri”. D'altra banda, ha destacat que el 155 intenta, sobretot, “reduir les eines de comunicació” i ha recordat que dels 200 càrrecs cessats per l'Estat espanyol, aproximadament la tercera part tenen a veure amb tasques de comunicació: “un dels atacs més clars es fa a la visibilitat de la institució”.  

Lorente també ha parlat de com afecta l'usurpació de l'autogovern català a les universitats públiques, amb la intervenció dels seus comptes, i ha apuntat directament el “col·laboracionisme” de les entitats bancàries, “sense les quals no podrien fer-ho”. També ha instat les universitats del país -segons ha dit, totes excepte la Universitat de Girona presenten “un afany de normalitat”- a mobilitzar-se. 

Manca de sentit d'Estat
 
En nom de ServidorsCAT, ha parlat l'exprofessor de dret administratiu de la UPF i fundador del Col·lectiu Praga (juristes pel dret a decidir), Xavier Bernadí. “Ens manca sentit d'Estat, perquè fa més de 300 anys que no ens deixen comportar-nos com a tal, però com a servidors públics hem trobat a faltar dignitat institucional, reaccionar com a Estat”, ha afirmat per marcar el camí de cara a les eleccions del 21-D. En aquest sentit, Bernadí ha aclarit que tot i que la feina principal de ServidorsCAT “és ara”, “quan tinguem un nou govern encara farà falta”: “quan patirem de veritat serà l’any que ve”, ha sentenciat.  I és que, ha assegurat que no accepten el discurs d'una intervenció suau i que “la Generalitat només havia funcionat pitjor quan no existia”. “Hi ha tres grups pel que fa a la intervenció: uns als que no diuen gairebé res, uns extremament vigilats -com Exteriors, Interior o el CTTI- i un majoritari de vigilància mitjana” que afecta i alenteix totes les tasques ordinàries, segons ha explicat. 

Publicitat

D'altra banda, ha criticat: “amb el Govern cessat, el Parlament dissolt i eleccions convocades, com s’explica i justifica ara el155 i la intervenció econòmica si no és per castigar i humiliar?” i ha denunciat la indefensió jurídica de la Generalitat per defensar les institucions. A l'acte també han participat Clara Díez, de l'Assemblea en Defensa de les Institucions Catalanes (ADIC) i Roser Palol de l'Intersindical-CSC. 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut