Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

Tots els partits reclamen indemnitzacions pels afectats de Rodalies

Els grups parlamentaris han reclamat aquest dimecres la posada en marxa de les indemnitzacions als afectats pel caos de Rodalies de Renfe. Tot i això, cada formació política ha realitzat valoracions dispars, des de la d’ERC, que ha reclamat que l’Agència Catalana de Consum canalitzi les reclamacions dels perjudicats, fins la del PSC, que ha assegurat que les indemnitzacions són competència del Ministeri de Foment. Per la seva banda, CiU ha exigit al Govern liderar el procés de donar les ajudes necessàries.

Redacció
Redacció 08/11/2007

En concret, el portaveu parlamentari de CiU, Oriol Pujol, ha afirmat que el Govern ‘s’ha de posar al capdavant d’aquest procés per tota la gent afectada’. ‘La responsabilitat del govern espanyol està assumida i el greuge econòmic és un fet constatable’, ha declarat, per afirmar posteriorment que el Govern es ‘s’ha de posar al davant d’un procés just i articular les indemnitzacions’. En aquest sentit, ha anunciat que la federació nacionalista presentarà pròximament una iniciativa al Parlament. ‘El PSC no pot perdre l’oportunitat, ja que fins ara no s’ha posat davant dels problemes’, ha manifestat.

‘El PSC corre el risc de quedar-se sol’. L’advertència ha estat llençada també per Pujol, després de recordar que tots els grups polítics, excepte el PSC, exigeixen la dimissió de la ministra de Foment, Magdalena Álvarez, pel caos en les infraestructures a Catalunya i així ho posaran de manifest la pròxima setmana en la compareixença del president Montilla al Parlament. ‘No es pot menystenir aquest paquet d’iniciatives de tots els partits, inclòs ERC i ICV’, ha senyalat.

Per la seva banda, la portaveu del PSC, Carme Figueres, ha manifestat, respecte a les indemnitzacions, que no depenen del Govern, sinó del Ministeri de Foment. ‘El que volem és que la resposta vagi en benefici dels usuaris. Però no ens pertoca a nosaltres decidir’ ha ressaltat, al temps que ha afegit que ‘el Govern farà tot el que estigui a la seva mà’. Així mateix, ha assenyalat que, a diferència dels seus socis, votaran en contra de la dimissió d’Álvarez perquè ‘Zapatero va dir que assumia la responsabilitat i perquè canviar ara la ministra no resoldria res’. En aquest context, ha reiterat que no hi ha divisió entre PSC, ERC i ICV-EUiA per la reclamació del cessament de la ministra, ja que, ha afirmat, es refereix a un tema que afecta al govern de l’estat i no al de la Generalitat.

Figueres també s’ha referit a les declaracions de la ministra Chacón, qui ha destacat, en declaracions a RAC-1, que ‘el dia que vingui el TGV m’alegraré molt, ni l’inaugurarem, arribarà a Catalunya i tirarà endavant’. La diputada del PSC ha declarat que en aquests moments la prioritat no és la inauguració de l’arribada del TGV a l’estació de Sants sinó que la prioritat és la seguretat de les obres.

El portaveu parlamentari d’ERC, Joan Ridao, ha afirmat que el govern espanyol ‘ha d’anunciar la creació d’un fons de compensació per aquests indemnitzacions dotat de 250 milions d’euros’. Ridao també ha declarat que espera que ‘el conseller Castells faci que l’Agència Catalana de Consum canalitzi les reclamacions legítimes dels afectats’. ‘Coincidim amb Castells en que el Govern ha de tenir un perfil propi, clar i diferenciat’, ha assenyalat. Una frase que ha destacat per afirmar després que confia en que els diputats del PSC es desmarquin del grup del PSOE al Congrés per votar a favor de la creació d’aquest fons per les indemnitzacions.

La portaveu del PPC, Carina Mejías, ha manifestat que el motiu pel qual l’executiu espanyol no canvia la ministra es deu a que no es troba ningú per substituir-la. ‘Esperem que el president Montilla solucioni el que els catalans necessiten i que la pròxima setmana presenti solucions al Parlament en el ple monogràfic’, ha assenyalat.

Mejías ha criticat l’actitud dels membres del Govern davant de la crisis en infraestructures i ha assegurat que estan amagats. També ha ressaltat que s’ha de començar a dur a terme les ajudes als afectats pel caos en les infraestructures. En aquest sentit, ha reclamat la creació d’una comissió de seguiment de les obres i d’una oficina pels afectats perquè puguin presentar les seves reclamacions, i que es realitzi un anàlisis del cost econòmic i social de la crisi.

Per la seva banda, el portaveu parlamentari d’ICV-EUiA, Jaume Bosch, ha dit al respecte de les ajudes que ‘hi ha d’haver una reparació pels danys causats, esperem que el govern també ho impulsi’, ha afegit. ‘Pensem que el Govern ho ha de fer i confiem que ho farà’ ha assenyalat. ‘Sóc conscient de la dificultat de canalitzar la reparació individual, però cal plantejar mesures que afectin a la col•lectivitat’, ha sentenciat.

El parlamentari del Grup Mixt José Domingo (C’s) ha fet una crida als partits de l’oposició i als socis de Govern d’ERC i d’ICV-EUiA, favorables a la dimissió de Magdalena Álvarez, que pactin una ‘proposta conjunta sense continguts i adjectius’ en aquest sentit de cara al ple de la pròxima setmana. ‘La ministra ho fa molt malament i és un autèntic desastre’, ha ressaltat.