Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

Tots contra Renfe

La capacitat de patir i aguantar dels catalans s’ha demostrat antològica històricament, i precisament aquesta ha estat una de les constants de la dominació espanyola, l’anar collant-nos i collant-nos aviam […]

Redacció
Redacció 13/02/2009

La capacitat de patir i aguantar dels catalans s’ha demostrat antològica històricament, i precisament aquesta ha estat una de les constants de la dominació espanyola, l’anar collant-nos i collant-nos aviam fins on aguantem. A l’espoli fiscal i la persecució lingüística cal afegir-hi una forma molt més subtil de tortura: la Renfe.

Per les desenes de milers de catalans que, ho vulguin o no, depenen de Renfe per desplaçar-se cada dia, el viacrucis no va acabar amb l’arribada del TGV a Barcelona. Aquells mesos de retards constants i inconvenients han continuat, encara que de forma més lleu, per molt que les televisions ja no ho considerin notícia. Les obres del TGV de Barcelona a Girona prometen uns quants anys més d’encadenar penúries i retards, i després de l’experiència al Baix Llobregat els usuaris i les administracions no semblen disposats a continuar-ho aguantant.

Des de l’àmbit polític, l’Ajuntament de Girona ha obert la veda aquesta setmana tot demanant des d’ara mateix indemnitzacions a tots aquells usuaris que pateixen retards. Tots els grups del consistori gironí van donar suport a una moció que crítica les ‘creixents deficiències’ del servei entre Barcelona i Girona, unes deficiències que les obres de l’Alta Velocitat fins a la frontera podrien agreujar encara més.

Des de la societat civil també s’està articulant una resposta: la propera setmana es presentarà la Plataforma d’usuaris i usuàries de la Línia Portbou-Girona-Barcelona de Renfe. La plataforma pretén centralitzar les queixes i aglutinar esforços, de manera que els usuaris habituals d’aquesta línia volen pactar una sèrie de demandes i actuar tots junts per tal d’aconseguir algun tipus de resposta de Renfe.

La lluita contra Renfe sempre ha estat la de David contra Goliat, una batalla contra el monstre burocràtic espanyol que, sistemàticament, es toreja les demandes dels usuaris anònims. Només hi ha una manera de vèncer al monstre: unint-se i presentant en massa unes demandes comunes serà possible que la companyia cedeixi i dongui resposta a les demandes dels usuaris.