Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Tot pagat

|

- Publicitat -

Catalunya és poc generosa amb els seus grans intel·lectuals, i sovint no ens adonem de les grans personalitats que ens dóna la terra fins que no es moren i els hem de fer homenatges a corre-cuita. Seria el cas de Xirinacs, ignorat els darrers anys de la seva vida per la classe política i homenatjat amb tots els honors ara, un any després de la seva desaparició.

Un altre dels homenatges que arriba tard és el del filòsof català Francesc Pujols, poeta i intel·lectual polivalent, màxima influència de tota una generació d’escriptors com Josep Pla o Eugeni Xammar, entre d’altres. Pujols, a qui fa uns anys tot una colla d’artistes com Pau Riba o Roger Mas li dedicaven un espectacle a Granollers, tindrà finalment el seu carrer a Barcelona. El nou carrer Francesc Pujols, que substituirà l’antic passatge del Duc de la Victòria, serà inaugurat aquest dissabte a les dotze del migdia, en un acte que comptarà amb la presència de diverses personalitats del país i serà amenitzat per la Banda de Martorell i el capgròs Senyor Paco que la vila de Martorell ha dedicat a aquest filòsof.

Publicitat

Pujols va ser l’autor del mític ‘Concepte General de la Ciència Catalana’, un escrit publicat el 1918 on estableix l’existència d’un corrent filosòfic propi de Catalunya i iniciat per Ramon Llull. L’obra conté aquell paràgraf mític on Pujols assegura que arribarà un dia que els catalans ho tindrem tot pagat.

«Perquè seran catalans, totes les seves despeses, on vagin, els seran pagades […] i els oferiran l’hotel, el més preuat regal que se li pugui fer a un català quan viatja. Al cap i a la fi, i pensant-hi bé, més valdrà ser català que milionari.»

Publicitat

Opinió

Minut a Minut