Dijous, 12 de Desembre de 2019 - Edició 504
La República

Torres Dulce ja té carta blanca per presentar la querella contra Mas

Madrid (ACN).- La Junta de Fiscals de Sala ha donat suport “gairebé unànime” al Fiscal General de l'Estat, Eduardo Torres Dulce, perquè presenti una querella contra els organitzadors polítics del 9-N, segons fonts de la mateixa Fiscalia General. Durant la reunió el Fiscal General de l'Estat ha defensat la viabilitat de presentar la querella contra Mas, Ortega i Rigau sobre la base que el president de la Generalitat va organitzar el 9-N alternatiu sense signar cap ordre concreta amb l'única finalitat d'esquivar la suspensió del Tribunal Constitucional. La proposta que Torres-Dulce ha presentat a la Junta és pels delictes de malversació, usurpació de funcions, desobediència i prevaricació.

Redacció
Redacció 19/11/2014

El document que ha sotmès a la Juta de Fiscals de Sala apunta que el president va fer un ús desviat i arbitrari de les seves funcions i el procés de participació ciutadana tenia la finalitat única i exclusiva d'eludir el control jurisdiccional que fins aleshores havia obstaculitzat la consulta. Segons ha defensat el fiscal, Mas, Ortega i Rigau van adoptar decisions i van prendre mesures per fer possible la consulta en contra de la suspensió del TC.
 
L'opinió de la Junta no és vinculant però sí que suposa un aval a les tesis de Torres-Dulce i una rectificació de la del Fiscal Superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, que es va oposar dilluns a presentar la querella després d'escoltar els seus companys de la Fiscalia de Catalunya.
 
Un cop obtingut l'aval de la Junta, Torres-Dulce podria ordenar en les pròximes hores a la Fiscalia de Catalunya que interposi la querella i que demani que es porti a judici als impulsors del procés participatiu.
 
Precisament la Fiscalia Superior de Catalunya ja va anunciar aquest dimarts que en previsió d'aquesta possibilitat ha tenia pràcticament enllestida la querella contra el president de la Generalitat. Segons fonts de la Fiscalia, la querella es podria presentar gairebé immediatament quan l'ordre arribi de Madrid.
 
Torres-Dulce ha resolt d'aquesta manera la situació excepcional que es va generar dilluns quan, després d'una setmana de deliberacions i intercanvi de documents, la Fiscalia de Catalunya, presidida per José María Romero de Tejada, li va comunicar que “no procedia iniciar accions penals” contra el president de la Generalitat, malgrat que havia rebut una ordre directe des de la Fiscalia General de l'Estat per actuar en aquesta direcció.
 
La negativa va forçar el Fiscal General a aplicar l'article 27 de l'Estatut Orgànic del Ministeri Públic, que estableix com es resolen els casos de discrepància entre un fiscal i el seu superior, i diu textualment que “si l'ordre fos donada pel Fiscal General de l'Estat, aquest resoldrà escoltant la Junta de Fiscals de Sala”.
 
La Junta de Fiscals de Sala està presidida pel mateix Eduardo Torres-Dulce i format pel tinent Fiscal del Tribunal Suprem, Luis Navajas, i els Fiscals de Sala del Tribunal Suprem, l'Audiència Nacional i el Tribunal Constitucional, així com els fiscals especialistes en anticorrupció, drogues, seguretat vial, sinistralitat laboral, menors, estrangeria i violència de gènere, entre altres.

Relacionats