Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

Tornen els capitells de Sant Miquel de Cuixà, que eren a Nova York

Quatre capitells del claustre de Sant Miquel de Cuixà, al Conflent (Viquipèdia) tornaran a la Catalunya del Nord després que s’hagin comprat al venedor novaiorquès Sotheby’s. Segons ha informat el diari digital La Clau, els capitells van ser ‘indegudament manllevats’ el 1924 del claustre dels Dominicans de Cotlliure. Ara, el president del Consell General nord-català, Christian Bourquin ha manifestat la seva voluntat de ‘restituir a l’abadia de Sant Miquel de Cuixà la totalitat dels seus capitells’ romànics robats el 1907. Els capitells van ser adquirits per John D. Rockefeller que va crear el museu The Cloisters a Manhattan, on es va tornar a muntar la galeria de Sant Miquel. 

Redacció
Redacció 14/03/2009

El Departament estudia actualment la compra de còpies dels 36 capitells concernits, originalment concebuts en marbre rosa de Vilafranca de Conflent i robats en un període de deixadesa amb referons d’anticlerical, després d’un primer desmantellament del ?monestir passada la Revolució Francesa. El Consell General ja preveu repatriar altres elements de l’Art català, pertanyent als claustres perpinyanencs dels Dominicans, dels Carmelites i el dels Franciscans, fins i tot de Vilafranca i Cornellà de Conflent, Espirà de l’Aglí, Sant Martí del Canigó, Sant Andreu i Illa del Riberal.

El Monestir de Sant Miquel de Cuixà va ser elegit per votació popular com una de les Set Meravelles del patrimoni cultural material de Catalunya. De les catorze propostes de meravella de l’àrea dels Pirineus, les més votades van ser Sant Miquel de Cuixà, amb el 34% dels vots.