Divendres, 24 de setembre de 2021 - Edició 1156
La República

Torna el clam per recuperar papers confiscats de la Generalitat republicana

A la lluita pel retorn del material confiscats a Salamanca, ara se li ha de sumar la reivindicació per la recuperació de la documentació del govern català a l’exili. La Comissió de la Dignitat ha enviat al ministre de Defensa, Pedro Morenés, una carta exigint que l’Estat retorni a Catalunya papers de la Generalitat republicana confiscats pels nazis a París i que ara es troben a l’Arxiu Militar d’Àvila. 

Redacció
Redacció 01/04/2015

En paraules de l’entitat, el gest seria “un acte de justícia democràtica” que serviria per restablir “un acte de violència contra una institució catalana”. A més, també serviria d’homenatge al President Companys quan enguany se celebren 75 anys de la seva mort. D'altra banda, la Comissió de la Dignitat justifica el seu clam dient que “la restitució immediata de béns, obres d’art, o documents quan es té coneixement que van ser requisats per la policia nazi” és un deure general assumit escrupolosament per tots els països democràtics a Europa.

La carta enviada a Pedro Morenés explica que els papers s’han localitzat recentment a l’Arxiu Militar d’Àvila, després que l’any 1940 els nazis ocupessin París i la Gestapo precintés la seu de la Generalitat a l’exili a la capital francesa. Els invasors van intervenir la documentació del govern català que van trobar només dos dies després de detenir Lluís Companys, la van lliurar a l’ambaixada espanyola franquista i després es va traslladar a Madrid.