Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

Toni Strubell: ‘L’independentisme d’Esquerra no el veig per enlloc’

Dues proposicions de Llei que obren dues vies per proclamar la independència de Catalunya: aquest és el balanç de les iniciatives parlamentàries que ha impulsat Solidaritat Catalana (SI) els dos primers mesos de legislatura, segons ha explicat a directe!cat Toni Strubell. El diputat també ha pronosticat que el dinamisme que ha demostrat Solidaritat Catalana al Parlament -i que ha provocat felicitacions per part dels diputats independentistes de CiU- els portarà a diferenciar-se clarament d’Esquerra. ‘És molt important d’aprendre dels errors d’altres opcions que penso que han quedat desdibuixades i han deixat de representar allò per la qual la gent els havia votat massivament en algun moment determinat’, assegura. ‘Nosaltres no pensem que el Parlament de Catalunya votarà la independència en aquesta legislatura ni potser la que ve’, confessa Strubell, ‘però s’ha de poder dir que al Parlament aquesta via queda oberta’.

Redacció
Redacció 16/02/2011

Segons Toni Strubell, el Congrés de SI d’aquest diumenge que escollirà l’Executiva Nacional ha estat llargament esperat. ‘Vam començar la casa per la teulada’, reconeix Strubell, en referència a la cursa electoral exprés fins el 28-N, que els ha fet ser un partit sense una estructura interna definida fins ara.

Pel que fa a les candidatures municipals, Strubell ha explicat que quan hagi passat el Congrés el partit s’abocarà a preparar-les. ‘Les municipals són molt importants pels projectes, com el nostre, que busquen el xoc amb l’Estat i que van coixos si no tenen presència municipal’. Les eleccions serviran per ‘col·locar molta gent dins els ajuntaments i que adquireixin experiència política’, explica Strubell, sempre, això sí, evitant ‘la política de la poltrona’. El diputat ha explicat que el centenar de candidatures que presentarà la coalició concorreran les eleccions o bé a nom de Solidaritat Catalana, o bé en coalició amb altres partits o bé utilitzant la marca blanca ‘Bloc municipal’, el registre de la qual va revelar en primícia directe!cat aquest dilluns.

‘La meitat dels diputats d’ERC es gira per malmirar-nos’

Pel que fa a la tasca parlamentària que ha fet Solidaritat, Strubell té clar que el que cal és no emmirallar-se amb Esquerra. ‘Hem de mantenir l’objectiu clar a llarg termini, és molt important d’aprendre dels errors d’altres opcions polítiques catalanes, que penso que han quedat desdibuixades i han deixat de representar allò per la qual la gent els havia votat massivament en algun moment determinat’. Aquestes ‘opcions’ són clarament Esquerra: ‘Porto convivint amb ERC dins el Parlament de Catalunya durant uns mesos i la presència d’un partit independentista no la veig enlloc. De fet entre els caps que es giren per malmirar-nos quan diem alguna cosa hi ha la meitat d’Esquerra’, assegura Strubell.

Tot i aquest fet, el diputat de Solidaritat considera que aquest és el camí. ‘Estem orgullosos de les nostres propostes, hi ha una línia delicada que separa l’efectivitat i l’originalitat política d’un discurs rídicul o no comprensible’, i Strubell considera que Solidaritat no ha sobrepassat aquesta línia, encara que hi hagi mitjans de comunicació que intentin explicar el contrari. ‘És important que no quedem reduïts a la impressionant falta de claredat que ha significat ERC els últims temps. Aquest poble necessita un discurs molt més clar que això’, assegura Strubell, que no dubta a posar SI com a exemple de feina ben feta realitzada al Parlament: ‘Som els que més projectes de llei hem presentat i els que més parlem del territori’.

Nerviosisme a CiU

Pel que fa a la proposició de Llei de Declaració d’Independència, Strubell assegura que hi ha companys independentistes d’altres partits que els han felicitat als passadissos, conscients que els forçaran a pronunciar-se sobre el tema, i no pateix per si acaben tombant la Llei. ‘La política és l’art de mostrar les contradiccions del contrincant, i la Llei de Declaració d’independència ha creat un nerviosisme molt gran a CiU’.

El retrobament amb Reagrupament, un procés lent

Per últim, Strubell ha volgut valorar les relacions entre Joan Carretero i Solidaritat. ‘La ferida que pugui quedar a Reagrupament després del 28-N és molt recent, però tinc esperança i voluntat que totes aquestes divisions es vagin superant’, insisteix Strubell. Tot i aquest optimisme, el diputat de SI per Girona ha valorat amb tristesa l’acostament entre Reagrupament i ERC: ‘La trajectòria de les escissions és molt trista, i acaba com acaba. El bo que té Solidaritat és que no som una escissió de ningú’.