Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1104
La República

‘The Economist’ veu en les eleccions de maig un punt d’inflexió que pot suposar la fi d’ETA

‘The Economist’ creu que les properes eleccions municipals del maig poden convertir-se en un punt d’inflexió pel futur d’ETA. ‘O ETA abandona la violència aleshores, o un gran nombre de separatistes bascos radicals podrien estar temptats d’abandonar-la a ella’, assegura un article del setmanari aquest divendres. El rotatiu argumenta que l’esquerra abertzale està ‘desesperada per tornar a la política’ després de la il·legalització de Batasuna. Segons ‘The Economist’, els partits majoritaris espanyols ‘no tenen gaire influència en les accions d’ETA’ i els darrers moviments cap a un procés de pau ‘estan més vinculats a les divisions’ dins de l’organització que ‘a les pressions des de fora’.

Redacció
Redacció 08/01/2011

L’article, titulat ‘A punt per una pau nerviosa’, explica que alguns presos d’ETA també han demanat que el grup abandoni les armes. El setmanari ‘The Economist’ considera que la voluntat ‘d’exercir pes polític en favor del 10% o més de votants bascos’ que donen suport a l’esquerra abertzale pot ser determinant en la fi de la violència d’ETA. La proximitat de les eleccions municipals, previstes pel 22 de maig, podria accelerar el procés.

‘The Economist’ va un pas més enllà i indica que els bascos ja no estan tant ‘preocupats’ com en el passat sobre les accions d’ETA, especialment arran de la crisi econòmica i de l’anunci de l’alto al foc permanent de l’organització. Amb tot, ‘The Economist’ explora les possibilitats d’una pau duradora, i alerta que ‘és difícil confiar’ en la paraula d’ETA, ja que l’organització ha trencat altos al foc en el passat