Dijous, 14 de Novembre de 2019 - Edició 476
La República

‘The Daily Telegraph’ constata el creixement de l’independentisme a Catalunya

El creixement del suport social a la independència de Catalunya que constaten els darrers Baròmetres d’Opinió Política del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) ha cridat l’atenció de la premsa internacional. El diari anglès The Daily Telegraph ha publicat l’article ‘Catalonia pays homage to the EU, not Spain, as push for independence grows‘ on destaca el creixement de l’independentisme lligat a la representació institucional catalana a l’estranger, la participació d’ERC al Govern, i el sistema d’immersió lingüística. L’article ha motivat la reacció del Col·lectiu Emma a l’indirecte!cat que s’ha mostrat contrari a que s’hagi il·lustrat aquesta notícia amb una foto on uns encaputxats cremen les banderes espanyola i francesa.

Redacció
Redacció 29/06/2009

En l’article, s’assenyalen diversos signes que porten a constatar un suport creixent cap a la independència de Catalunya com són la presència de senyeres i no banderes espanyoles als balcons en dates assenyalades, el creixement electoral que va tenir Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i el fet que un partit ‘separatista’ formi part del Govern, així com la presència d’ambaixades catalanes a diferents ciutats del món, o que els nens i nenes rebin classe a l’escola en català i només facin tres hores de castellà ‘per llei’.

L’autora destaca que aquest creixement ‘consterna’ els polítics espanyols que esperaven que un canvi durant tres anys donant ‘més llibertat a Catalunya dins d’Espanya comparable al cas escocès’ aconseguiria revertir aquesta tendència. S’hi recullen les opinions de Pol Pagès, secretari d’Imatge i Comunicació de les JERC que explica com l’independentisme català té les esperances posades en Europa per aconseguir reconeixement nacional amb la seguretat que l’Estat espanyol no faria ús de la força per reprimir una eventual declaració d’independència.

La resposta del Col·lectiu Emma

Des del Col·lectiu Emma s’han adreçat a The Daily Telegraph per explicar que consideren que aquesta foto no reflexa el suport social que té l’independentisme a Catalunya, que cada vegada és ‘més transversal i està arribant a sectors socials tradicionalment més reticents’. En aquest sentit s’esmenten els exemples del Cercle Català de Negocis, un lobby d’empresaris per la independència; l’associació Sobirania i Justícia, liderada per l’exconseller Agustí Bassols; o Reagrupament. També s’esmenta un dels darrers estudis del Cercle d’Estudis Sobiranistes, on mostra el perfil sociològic dels independentistes.

El Col·lectiu Emma és un grup de catalans que volen que el món conegui els catalans com som, no com diuen que som. Per això responen a visions esbiaixades que es donin sobre els catalans a la premsa internacional. També volen reservar un espai per a les opinions favorables que troben en diaris de paper o electrònics que tenen ressò internacional.

Relacionats