Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

Terrassa, l’última parada abans de Barcelona, també vota independència

La consulta de Terrassa ha tornat a evidenciar que una important majoria de la població mobilitzada està a favor de la independència de Catalunya. La finalització de l’escrutini ha decretat que el 90,45% dels votants està a favor de l’Estat propi, per només un 7,13% de partidaris de romandre dins l’Estat espanyol. A més l’organització ha valorat molt positivament la participació registrada, de l’11,4%, que triplica la de la darrera consulta ciutadana organitzada per l’Ajuntament de la població. La jornada s’ha tancat amb un incident aïllat produït a mitja tarda, quan entre set i vuit individus han agredit un membre de la mesa electoral del Parc dels Catalans, llençant esprai als ulls d’un altre i emportant-se una de les urnes del col·legi, que contenia un centenar de vots emesos. La coordinadora Terrassa Decideix ja ha presentat denúncia. La consulta de Terrassa ha estat el darrer referèndum independentista abans de les votacions de Barcelona el proper 10 d’abril, en la que serà l’última onada de consultes i la més mediàtica de totes. 

Redacció
Redacció 23/01/2011

Concretant els resultats, un total de 18.135 vots (90,45%) han estat favorables a la independència, 1.430 persones han optat pel ‘no’ (7,13%), hi ha hagut 484 vots en blanc (2,41%) i 119 vots nuls (0,59%). ‘Entre aquests vots nuls hi ha comptabilitzats els de l’urna que s’ha sostret a la mesa del Parc dels Catalans’, ha comentat Jordi Juanico, membre de la Coordinadora Terrassa Decideix.

De fet, aquesta ha estat l’única incidència destacable d’una jornada que ha transcorregut amb ‘tota normalitat’. Entre set i vuit desconeguts han assaltat la mesa situada al Parc dels Catalans, han agredit -sense conseqüències- un membre de la taula, han llençat esprai als ulls d’un altre i s’han endut una urna amb un centenar de sufragis emesos. Els assaltants han fugit en un cotxe Citroen de color gris. La Coordinadora Terrassa Decideix, que ha pogut facilitar la matrícula del vehicle gràcies a un testimoni, ha presentat una denúncia als Mossos d’Esquadra.

‘Tot i aquest incident, estem molt satisfets dels resultats a Terrassa en unes condicions complicades, en ser després de les eleccions al Parlament i en un dia amb unes temperatures gèlides’, ha reconegut Juanico, que ha assegurat que la Coordinadora Terrassa Decideix s’omple de ‘satisfacció i orgull’ pels més de 20.000 valents que han volgut exercir el seu dret a vot en la consulta sobre la independència. ‘Evidentment, pensem que aquesta consulta ha estat un bon entrenament, unes primàries de cara a la consulta de Barcelona del proper 10 d’abril’, ha assenyalat Juanico, que ha destacat el baix pressupost amb què s’ha fet la consulta a la capital vallesana.

El cap de campanya, Domènec Jofresa, ha recordat que Terrassa és la ciutat més gran en què s’ha fet un procés d’aquest tipus -la ciutat té uns 212.000 habitants i un cens de 176.000 persones- i que quan més gran sigui la ciutat, l’objectiu és ‘més difícil’. En tot cas, ha recordat que l’Ajuntament de Terrassa va fer fa un temps una consulta ciutadana que, tot i la publicitat institucional que es va fer, va recollir 7.000 vots. Jofresa, però, ha dit no voler ‘comparar’.

Sobre la implicació de l’Ajuntament de Terrassa en el procés, Jofresa ha dit que ha estat ‘normal’ cap a una organització ciutadana. ‘Ens han facilitat urnes, ens facilitat el que hem demanat’, ha dit, ‘sense excedir-se, sense participar-hi ni comprometre’s, però fent el que ens sembla que han de fer’. Tot i que ‘no hi ha cap queixa’, ha recordat que l’Ajuntament de Sabadell va aprovar una moció de suport a la consulta.

Durant la consulta independentista d’aquest 23-G han passat per terrassa nombroses personalitats polítiques, com Oriol Pujol, Joan Ridao o la presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals. La consulta d’aquest diumenge ha estat la darrera abans de l’última gran onada de consultes sobre la independència, que se celebrarà el proper 10 d’abril i que comptarà amb una desena de consultes, la més important, simbòlica i mediàtica de les quals serà la que se celebrarà a la capital catalana.