Dissabte, 25 de març de 2023 - Edició 1703
La República

Tàrrega inaugura una exposició sobre la maternitat en temps d’Exili a Catalunya

Tàrrega ha inaugurat aquesta tarda una exposició dedicada a la maternitat en temps d’exili a Catalunya. La mostra ofereix una setantena de fotografies on es pot veure la realitat de les dones embarassades, dels anys 1939 al 1944, que estaven refugiades als centres d’acollida de França. L’exposició ha estat inaugurada per la presidenta del Consell de l’Urgell, Rosa M. Mora, i estarà oberta al públic fins el 22 de gener a la Biblioteca Comarcal de Tàrrega.

Redacció 07/01/2008

El treball explica la situació de les dones a partir del 26 de gener de 1939, quan Barcelona va caure en mans franquistes. La guerra estava perduda i començava l’exili de milers de persones procedents de tot l’Estat fugint de l’exèrcit franquista. La majoria d’exiliats van ser internats per l’Estat francès en camps de concentració sense condicions sanitàries. Segons Rosa M. Mora, l’exposició mostra la situació de les dones ingressades en aquests camps.

Les dones embarassades eren ingressades en una residència campestre abandonada de la vila rossellonesa d’Elna, una maternitat on s’atenia les parteres procedents dels camps d’acollida i els seus fills. Paral.lelament aquesta exposició el dia 22 hi ha prevista una conferencia a càrrec d’Assumpta Montellà, historiadora i escriptora del llibre La Maternitat d’Elna.