Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

Tarragona, Lleida, Amposta i Perpinyà expliquen a Frankfurt l’experiència de les capitals de la cultura catalana

Tarragona, Lleida, Amposta i Perpinyà han explicat aquest dimecres a la Fira del Llibre de Frankfurt què significa ser capital de la cultura catalana, una distinció de la qual algunes ja han gaudit (Amposta l’any passat i Lleida enguany) i a la qual les altres aspiren (Perpinyà ho serà l’any vinent i Tarragona vol ser-ho el 2009). L’acte, presentat per Josep Bargalló i presidit per Josep-Lluís Carod-Rovira, ha comptat amb la presència de l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros; el d’Amposta, Manel Ferré; la tinent d’alcalde de Cultura de Lleida, Montse Parra; i el tinent d’alcalde delegat dels afers catalans de Perpinyà, Jaume Roure.

Redacció
Redacció 11/10/2007

La tinent d’alcalde de Cultura de Lleida, Montse Parra, ha assegurat a Frankfurt que l’experiència de Lleida com a Capital de la Cultura Catalana 2007 és ‘tremendament positiu’. Parra ha destacat que ‘tot el món associatiu de la ciutat, fins i tot de fora de la cultura, s’han implicat amb aquest projecte comú i això ens obre nous horitzons, ja treballem en nostres propostes perquè la unió continuí existint, ja que hem aconseguint que tothom creï en un projecte amb un eix vertebrador’.

Un altre que s’ha mostrat molt satisfet amb la capitalitat cultural de la seva ciutat ha estat l’alcalde d’Amposta, Manel Ferré. ‘Hem aconseguit situar Amposta dins la resta de territoris de parla catalana i donar a conèixer la tradició popular d’Amposta i les Terres de l’Ebre -ha destacat Ferré-, i a més hem aconseguit crear un pòsit cultural important que ha tingut continuïtat enguany, perquè moltes activitats del 2006 es continuen fent’. Per això, Ferré ha subratllat que ‘és important poder ser capital de la cultura catalana perquè referma el sentiment de pertinença de la cultura catalana però a més ajuda a consolidar el projecte cultural de cada ciutat’.

Precisament aquesta experiència és la que vol viure Tarragona, i per això és candidata a ser Capital de la Cultura Catalana 2006. El seu alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, ha explicat a Frankfurt com prepara la ciutat aquesta candidatura: ‘Hem fet una aposta estratègica per la cultura i el mar, en el àmbit cultural però també en les infraestructures. Això –ha explicat l’alcalde- és un dels valors actuals de la candidatura de Tarragona, i encara que no tinguem ja un calendari prepararem més de 2.000 actes en tots els àmbits de la cultura’.

En l’acte ha participat també el tinent d’alcalde delegat dels afers catalans de Perpinyà, Jaume Roure, qui ha repassat la històrica vinculació de la Catalunya del nord al principat. Roure espera que la distinció d’aquesta ciutat com a Capital de la Cultura Catalana 2008 contribueixi a despertar l’interès a Europa per la vinculació de la ciutat amb Catalunya.