Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

Tardà amenaça amb la ‘insubmissió lingüística’ si es continua sense permetre el català al Congrés

El diputat d’ERC al Congrés Joan Tardà ha amenaçat aquest dissabte amb la ‘insubmissió lingüística’ si a la cambra baixa espanyola es continua vetant l’ús del català. ‘Si no són intel·ligents, no reconeixen que avui en dia modernitat és plurilingüisme i no se’ns permet parlar amb llengua catalana, al final haurem de recórrer a la insubmissió lingüística’, ha criticat amb vehemència Tardà, que ha comentat que des de files republicanes ja s’han posat en contacte amb la resta de grups parlamentaris per tal de signar una carta que reclami la recuperació ‘urgent’ de la fórmula que durant uns mesos de 2005 va permetre que els diputats comencessin les seves intervencions en català, gallec i euskara.

Redacció
Redacció 02/03/2009

Coneguda com a ‘fórmula Marín’, batejada amb el nom de l’aleshores president del Congrés dels Diputats, Manuel Marín, es va acabar precisament després d’una disputa entre el propi Tardà i Marín, i l’ús de les llengües cooficials es va remetre a la reforma del reglament del Congrés, que finalment no va prosperar. ‘Hem esperat un any que ens donessin la solució i ara exigim que, mentre no es reconeguin els drets lingüístics en el reglament, almenys es recuperi transitòriament aquella fórmula’, ha assenyalat el diputat al Congrés, que aquest dissabte ha assistit a la presentació del llibre ‘La Generalitat de Josep Irla i l’exili polític català’ a la Casa Irla de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà).

‘Espero que els diputats no siguin tant ridículs de no voler reconèixer que qualsevol diputat s’ha de poder expressar en la seva llengua. No veure-ho és enquistar-se en el castellanisme més reaccionari’, ha afirmat Tardà, que també ha aprofitat l’ocasió per opinar sobre les eleccions basques i gallegues en plena jornada de reflexió. Segons el diputat republicà, el veto a l’esquerra independentista genera una ‘certa màcula’ al procés electoral basc. ‘Sempre hem lamentat que l’independentisme basc, que representa uns centenars milers de ciutadans, no pugui ésser present a unes eleccions democràtiques’, ha puntualitzat Tardà, que, no obstant, espera una bona participació a les urnes, ‘i així el poble basc pugui trobar finalment un camí de reconciliació suficient per encarar els propers anys’.

‘I pel que fa a Galícia espero i desitjo un bon resultat del BNG, que és la força política amb la quals ens sentim més propers ideològicament des d’ERC’, ha finalitzat el diputat al Congrés.