Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Tardà no va injuriar amb el crit de ‘mori el Borbó’

La fiscal en cap de la Fiscalia Superior de Catalunya, Teresa Compte, ha arxivat la causa contra el diputat d’ERC Joan Tardà que suposadament hauria comès un delicte d’injúries contra el Tribunal Constitucional espanyol (TC) i un altre contra la monarquia pel crit ‘mori el Borbó’. El diputat va participar en un acte de les Joventuts d’Esquerra Republicana de Catalunya (JERC) el 6 de desembre passat a Barcelona on va dir que el TC era un òrgan ‘corrupte’ i va cridar ‘visca la República. Morí el Borbó’. La Fiscalia considera que aquestes manifestacions formen part de la llibertat d’expressió del diputat i en cap cas volien ‘escalfar els ànims dels concurrents per cometre un magnicidi’.

Redacció
Redacció 20/02/2009

El sindicat ‘Manos Limpias‘ va denunciar el cas davant de la Fiscalia General de l’Estat espanyol, i la fiscal superior de Catalunya, Teresa Compte, ha decidit arxivar ara la denúncia perquè no veu cap delicte en les declaracions del diputat republicà, ‘al marge de les formes més o menys encertades en el llenguatge utilitzat’.

L’escrit de la Fiscalia fa una cronologia sobre l’acte de les JERC on Tardà va fer el seu discurs, així com les rectificacions que va fer els dies posteriors indicant que les paraules s’havien ‘descontextualitzat’. També posa la reacció del president del Congrés dels Diputats, José Bono, on donava per tancada la polèmica després de parlar amb el dirigent republicà.

La Fiscalia indica que no existeix cap delicte d’injúries contra el Tribunal Constitucional espanyol per les paraules de Tardà qualificant-lo d”òrgan’ corrupte. En aquest sentit, es donen per bones les explicacions posteriors del diputat sobre que, des de Catalunya, es considera aquest tribunal ‘deslegitimat’ per retallar l’Estatut aprovat ‘pel poble’. La fiscal indica que la llibertat d’expressió empara les idees que ‘xoquen o inquieten’ i no només ‘les ben acollides’.

En la seva argumentació, la Fiscalia Superior de Catalunya també considera en l’expressió ‘mori el Borbó’ que no hi ha voluntat d’injuriar la monarquia ni de promoure un magnicidi. La fiscal indica que les exclamacions s’emmarquen en un discurs general ‘d’autoafirmació a través de la desqualificació de diverses institucions’ que té ‘un grau de visceralitat, per fortuna, inusual en un diputat’, però no ‘criminalitzable’. Tardà va argumentar que el crit feia referència a la Guerra de Successió i els fets del 1714, i s’havia d’interpretar com a una critica a la institució ‘no dirigida a cap persona física’.

La fiscal destaca que la Constitució no prohibeix ni el qüestionament de la monarquia parlamentària ni la seva reforma per les vies legítimes. A més no troba voluntat d’injuriar la monarquia ni de promoure un magnicidi en les declaracions de Tardà.