Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

Tardà no va injuriar amb el crit de ‘mori el Borbó’

|

- Publicitat -

El sindicat ‘Manos Limpias‘ va denunciar el cas davant de la Fiscalia General de l’Estat espanyol, i la fiscal superior de Catalunya, Teresa Compte, ha decidit arxivar ara la denúncia perquè no veu cap delicte en les declaracions del diputat republicà, ‘al marge de les formes més o menys encertades en el llenguatge utilitzat’.

L’escrit de la Fiscalia fa una cronologia sobre l’acte de les JERC on Tardà va fer el seu discurs, així com les rectificacions que va fer els dies posteriors indicant que les paraules s’havien ‘descontextualitzat’. També posa la reacció del president del Congrés dels Diputats, José Bono, on donava per tancada la polèmica després de parlar amb el dirigent republicà.

Publicitat

La Fiscalia indica que no existeix cap delicte d’injúries contra el Tribunal Constitucional espanyol per les paraules de Tardà qualificant-lo d”òrgan’ corrupte. En aquest sentit, es donen per bones les explicacions posteriors del diputat sobre que, des de Catalunya, es considera aquest tribunal ‘deslegitimat’ per retallar l’Estatut aprovat ‘pel poble’. La fiscal indica que la llibertat d’expressió empara les idees que ‘xoquen o inquieten’ i no només ‘les ben acollides’.

En la seva argumentació, la Fiscalia Superior de Catalunya també considera en l’expressió ‘mori el Borbó’ que no hi ha voluntat d’injuriar la monarquia ni de promoure un magnicidi. La fiscal indica que les exclamacions s’emmarquen en un discurs general ‘d’autoafirmació a través de la desqualificació de diverses institucions’ que té ‘un grau de visceralitat, per fortuna, inusual en un diputat’, però no ‘criminalitzable’. Tardà va argumentar que el crit feia referència a la Guerra de Successió i els fets del 1714, i s’havia d’interpretar com a una critica a la institució ‘no dirigida a cap persona física’.

La fiscal destaca que la Constitució no prohibeix ni el qüestionament de la monarquia parlamentària ni la seva reforma per les vies legítimes. A més no troba voluntat d’injuriar la monarquia ni de promoure un magnicidi en les declaracions de Tardà.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut