Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Tallaran l’aigua als habitatges, comerços i indústries de Girona quatre hores diàries a partir de gener

|

- Publicitat -

Des de l’estiu, Catalunya està en fase I del decret de sequera i, tal com obliga la normativa, les poblacions de més de 20.000 habitants han d’elaborar un Pla de Contingència. En el cas de Girona, l’ajuntament l’ha encarregat a la companyia Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter S.A, que el van elaborar aquest passat estiu.

El regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat, Enric Pardo, ha manifestat que la situació és crítica i que, segons els càlculs ‘més optimistes’ de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Girona podria entrar en fase II del decret de sequera a finals de gener del 2008, fase en què s’hauria de tallar l’aigua.

Publicitat

Aquesta mesura de la restricció s’adaptarà en cas que les reserves conjuntes del sistema hidrogràfic Sau-Susqueda –del què depèn Girona- quedi per sota del 8%, és a dir, per sota dels 32 Hm³. Segons dades de l’ACA del 26 de novembre, l’embassament de Sau es troba a 45,16 Hm³, el què vol dir que es troba a un 27,35% total de la seva capacitat. L’altre embassament del què s’abasteix la ciutat, el de Susqueda, està a un nivell de 71,41 Hm³, el què es tradueix en un 30,65% de la seva capacitat. La mitjana dels darrers cinc anys era d’una capacitat del 81,93% a Sau i un 141,12% a Susqueda.

Per tot plegat, l’ajuntament ja treballa amb la possibilitat que el 2008 comenci amb restriccions d’aigua. Serien de quatre hores diàries, sempre al mateix horari i seguides, i afectarien per igual comerços, llars i indústries. Segons recull el pla, caldrà avisar els abonats amb temps perquè, per exemple, els hospitals usin les fonts de subministrament pròpies que tenen per aquestes situacions. Segons dades de la companyia d’aigües, el principal consumidor de Girona és l’hospital Josep Trueta, seguit del centre comercial Hipercor.

Segons ha explicat Pardo, cada ajuntament pot decidir quan concentrar-les i, segons ha avançat, a Girona s’evitarà tallar l’aigua a la franja de les 7 del matí a les 4 de la tarda. No obstant això, a Pardo no li semblaria positiu tallar l’aigua de matinada perquè només ‘es cobreix l’expedient’ però no s’aconsegueix estalviar aigua, ja que el consum a aquestes hores baixa molt.

Segons recull el Pla de Contingència, arribat aquest punt, es crearia una brigada inspectora formada per, com a mínim, tres operaris amb tres vehicles que tindrià la missió de controlar, amb els equips acústics de detecció necessaris, que no corre aigua per les canonades.

Previnguts per un panorama negre

Segons ha explicat Pardo, la fase II és curta i no dura més d’un mes, moment a partir del qual s’entra en l’estat d’emergència en què les restriccions poden ser de fins a 12 hores si continua sense ploure. Si s’arriba a aquest punt, el Govern facilita un ajuts econòmics als ajuntaments perquè puguin desenvolupar actuacions extraordinàries amb caràcter d’urgència.

El pla de Contingència preveu algunes d’aquestes mesures extraordinàries, el què la companyia d’aigües anomena ‘reserves estratègiques per a fer front a la sequera’. Es tracta de captar l’aigua de l’aqüífer profund a traves de ‘tres pous d’emergència’ situats a Salt que amb un cabal de 240 litres per segons es canalitzaria fins al dipòsit de Palau on es potabilitzaria, L’estimació del funcionament d’aquesta mesura extraordinària seria de tres mesos.

Pel què fa al cost d’aquesta mesura, segons els càlculs del Pla de Contingència elaborat per la companyia d’aigües de Girona, Salt i Sarrià, les mesures excepcionals tindrien un cost de 150.000 euros, les obres de connexió dels pous de Salt pujaria a 463.428,40 euros i el subministrament i la col·locació de bombes als pous costaria 188.730,84 euros. En total, per tant, aquestes mesures costarien un total de més de 800.000 euros.

A banda d’aquesta mesura, Pardo ha indicat que a partir del gener començarà la col·locació dels dispositius per reduir la pressió de l’aigua. Aquests aparells es col·loquen als comptadors de les cases i permeten rebaixar entre un 7 i un 15% el consum d’aigua. Pardo s’ha mostrat confiat en què si s’entrés en l’estat d’emergència, els diners que arribessin de la Generalitat es podrien usar per instal·lar aquests dispositius a tota la ciutat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut