Dimecres, 23 de juny de 2021 - Edició 1063
La República

Surrealista polèmica sobre les falles inventada per la caverna per atacar Catalunya

“D’on són les falles valencianes?” Podria ser una pregunta de Trivial, tot i que seria surrealista que algú a Catalunya no l’encertés. Amb tot, l’ABC i el valencianisme més ranci amb la col·laboració del diari El País han impulsat una polèmica artificial en la qual presumptament la Generalitat ha considerat les falles patrimoni cultural català.

Redacció
Redacció 17/03/2016

La informació de Gencat en cap cas posa en dubte la valencianitat de les “falles valencianes”

L’acusació es refereix a una informació sobre cultura popular del portal Gencat, on s’explica que “per Sant Pau, Sant Sebastià, Sant Blai o Santa Àgueda” es fan fogueres i al final del Carnaval es fa “la crema del Carnestoltes” per purificar “la comunitat dels pecats i els excessos comesos”, de la mateixa manera que fan “quan es crema la representació satiritzada del mal comú, a les falles valencianes per Sant Josep”. Una comparació contextualitzadora que en cap cas posa en dubte l’origen de les falles valencianes. El mateix web parla també de les falles del Pirineu, que sí són catalanes.

El País tergiversa la informació de Gencat

En qualsevol cas, el valencianisme ha impulsat una recollida de signatures a change.org perquè la Generalitat retiri la menció a les falles valencianes del portal i a Twitter el hashtag #LasFallasSonValencianas ha tingut èxit. El diari ABC va donar cobertura a la iniciativa des del primer moment amb un titular incendiari: “La Generalitat de Catalunya inclou les Falles de València entre la ‘cultura popular catalana’”. El més sorprenent del cas, però, és que El País s’ha apuntat a la insòlita polèmica amb un titular similar. El diari de PRISA tergiversa la informació de Gencat i posa en paraules del web que les Falles de València com a “festa de la cultura catalana com les Fogueres d’Hivern”.